Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaraza stoke
  • 24.10.2023. 18:00

Bolest plavog jezika se širi Nizozemskom - još uvijek se ne zna odakle je virus došao

Infekcija je otkrivena na 2.428 lokacija. Sumnjalo se na kućni otpad koji se iz Italije uvozi u Nizozemsku, no jasno porijeklo se još uvijek ne može utvrditi

Foto: Depositphotos/monkeybusiness
  • 1.997
  • 303
  • 0

Bolest plavog jezika se sve više širi u Nizozemskoj. Broj lokacija na kojima je otkrivena kod ovaca i/ili goveda porastao je na 2.428, pokazuju najnoviji podaci nizozemske Uprave za sigurnost hrane i potrošačkih proizvoda (NVWA), navodi Nieuweoogst.

Sve veći broj zaraženih grla

Pregled 20. listopada pokazao je da je broj infekcija kod kojih je PCR testom otkriven virus bolesti plavog jezika iznosi 1.555, a na 873 lokacije je na osnovu kliničkih simptoma gotovo sigurno da se radi o toj bolesti. 

Bolest plavog jezika rapidno se širi među ovcama i kravama u Nizozemskoj

Ekonomska šteta je velika jer uzrokuje uginuće, manju gravidnost za sljedeću sezonu te troškove smještaja i liječenja oboljelih životinja. Istovremeno se kod uzgajivača pojavio višak hrane bazirane na travi. Sakupljanje i priprema predstavlja trošak, a on se neće povratiti kroz proizvodnju jer životinja nema.

Izvor zaraze otpad iz Rima?

I dok nizozemski sektor ovčarstva i govedarstva trpi velike posljedice, sve se vrijeme postavlja pitanje kako je ovaj virus dospio u zemlju gdje je bio iskorijenjen 2009. godine.

Prvotno se sumnjalo da je virus doputovao kao "slijepi putnik" i to na kućnom otpadu koji se željeznicom dovozi iz Rima, Italije u kojoj se s ovom bolesti bore od 2017. godine. Svakog tjedna velike količine se dostavljaju prerađivaču otpada AEB u Amsterdamu.

Pozivani su poslanici da pokrenu hitnu raspravu o ovom slučaju u Predstavničkom domu i da se poduzme istraživanje koje bi otklonilo sumnju. Traži se i da država oštećenim stočarima nadoknadi nastalu štetu.

Prenose ga mušice

U međuvremenu se pokazalo da je varijanta virusa bolesti plavog jezika (BTV) koja kruži u Nizozemskoj serotip 3, kao i u Italiji, ali se ipak razlikuje od onoga koji je ranije pronađen na Siciliji. Također, virus koji je prisutan u Nizozemskoj nije isti niti kao onaj u Izraelu.

Koristeći sekvencioniranje cijelog genoma stručnjaci su rekli da se ove tri varijante međusobno razlikuju jedna od druge i da je mala vjerojatnost da vodi porijeklo iz Italije i Izraela.

Njega u Nizozemskoj prenose mušice koje se prirodno javljaju u toj zemlji. Zbog toga se jasno porijeklo ne može utvrditi, a postoje brojne potencijalne mogućnosti izvora.


Tagovi

Ovce Goveda Bolest plavog jezika Nizozemska Bolest ovaca i goveda Plavi jezik Virus BTV


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.