Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravlje životinja
  • 04.09.2023. 15:00

Bolest teladi: Stvoreno eksperimentalno cjepivo protiv kriptosporidioze

Opasna zarazna bolest čiji je prvi simptom dijareja, najviše se javlja kod teladi starosti do mjesec dana, a može izazvati veliku smrtnost

Foto: Depositphoto/ahavelaar
  • 1.110
  • 98
  • 0

Kriptosporidioza je opasna zarazna bolest koja pogađa mladu telad, najviše onu uzrasta do mjesec dana. Kod njih imunološki sistem nije izgrađen i podložan je infekcijama.

Eksperimentalno cjepivo protiv ove bolesti, koju je razvio MSD Animal Health iz Nizozemske, daje obećavajuće rezultate, piše Farmer. Pozitivni testovi stvaraju šansu za smanjenje ove bolesti koja je značajna u stočarskom sektoru.

Dijagnostika bolesti

Cryptosporidium parvum je vrlo zarazan zoonoza parazit koji se dovodi u vezu s neonatalnim proljevom teladi, glavnim uzrokom njihovog morbiditeta, smrtnosti. Neophodno je hitno liječenje i prevencija protiv ove vrlo štetne infekcije, rekao je Geert Vertenten, iz MSD Animal Health.

Na oteljenu mladunčad prenosi se ako pojedu oocite (jajašca) iz okoline ili sa zaražene jedinke.

Simptomi se pojavljuju brzo jer bolest izaziva dijareju. Velike količine uzročnika se izlučuju u okoliš putem fekalija, jer se razmnožavaju i žive na sluznim tkivima probavnog trakta. Infekcija se može proširiti na pluća. Bez adekvatnog liječenja telad ugiba. Brzo po pojavi simptoma postaju dehidrirana, slaba i teško ustaju. U nekim slučajevima izostaju simptomi, ali se uzročnik širi putem izmeta.

Odgovor antitijela na novu vakcinu

U eksperimentu su zdrave gravidne junice dobile eksperimentalno cjepivo u trećem tromjesječju trudnoće. Nakon što se otele, istraživači su sakupili kolostrum od cijepljenih junica, a novorođena telad nasumično su raspoređena da primaju kolostrum u roku od četiri sata od teljenja i izloženostima oocitima C. parvum.

Rezultati su pokazali da novorođena telad hranjena kolostrumom od cijepljenih junica imaju značajno manji rizik od dijareje. 


Tagovi

Kriptosporidioza Cryptosporidium parvum Telad Zarazna bolest teladi Dijareja teladi Eksperimentalno cjepivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]