Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Umjetna inteligencija
  • 21.07.2024. 18:00

Čemu služi pametni daljinski upravljač za krave?

Osim praćenja stoke, ogrlice mogu bilježiti vitalne znakove i aktivnosti krava, poput broja koraka, vremena provedenog u mirovanju te obrasce hranjenja i preživanja

Foto: Shutterstock/Eric Buermeyer
  • 72
  • 0
  • 0

Tvrtka ViehFinder iz austrijske Štajerske razvila je inovativnu tehnologiju u obliku ogrlice koja se koristi za praćenje stoke, posebno krava. Uz pomoć umjetne inteligencije i aplikacije želi se, između ostalog, spriječiti opasne napade na planinare na alpskim pašnjacima.

Naime, učestali su incidenti u kojima planinare napada stoka, koji ponekad mogu završiti i kobno, kao što se dogodilo krajem lipnja kada je krdo krava ubilo je 40-godišnju ženu u napadu u Bad Hofgasteinu.

Oprezno na pašnjacima i livadama: Evo 5 savjeta kako izbjeći napad goveda

Ovakve tragedije dovode do rasprava i zahtjeva u kojima se od stočara traži da bolje kontroliraju i ograde životinje. 

Prati se i aktivnost krava

Osim praćenja stoke, ViehFinder ogrlice mogu bilježiti vitalne znakove i aktivnosti krava, poput broja koraka, vremena provedenog u mirovanju, te obrasce hranjenja i preživanja. To omogućava rano otkrivanje zdravstvenih problema, kao i mogućnost postavljanje virtualnih ograda (geofence). 

"Svaka domaća životinja koja se približi virtualnoj ogradi dobiva zvučni signal upozorenja. Ako se približi ovoj ogradi, on postaje glasniji. Na kraju - u iznimnim slučajevima - može doći i do manjih strujnih udara", pojašnjavaju u tvrtki dodajući da ovaj način kontrole ne uzrokuje više stresa domaćim životinjama od konvencionalne ograde od bodljikave žice, a zona u kojoj krave smiju pasti određuje se pomoću aplikacije za pametne telefone. 

Prikupljeni podaci šalju se u stvarnom vremenu u centralni sustav ili aplikaciju, gdje farmer može pratiti stanje stada putem pametnog telefona ili računala, a time se smanjuje rizik od gubitka ili krađe krava, što je također značajan problem u nekim područjima. 

Inovatori poručuju da korištenje ove tehnologije može pomoći u optimizaciji resursa, smanjenju troškova rada i poboljšanju ukupne učinkovitosti farme, a farmeri mogu donositi bolje odluke, povećati produktivnost i osigurati bolju skrb za svoju stoku.

Upotreba među planinarima

Iako je ogrlica prvenstveno dizajnirana za praćenje stoke, princip rada i tehnologija koju koristi može se prilagoditi za upotrebu i među planinarima.

Ova inovacija naišla je na pozitivan odaziv, posebice kod mladih poljoprivrednika, a uskoro bi trebalo početi testiranje nove tehnologije na alpskim pašnjacima. 


Tagovi

Ogrlica za krave Umjetna inteligencija Kontrola krava Planinarenje Zvučni signal Strujni udar


Autor

Nikola Kučar

Više [+]

Novinar i urednik s više od dvadeset godina iskustva u tiskanim i digitalnim medijima, na radiju i televiziji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seoske lole #RuralFoto #selo