Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 01.06.2024. 18:00

Cijepili piliće protiv ptičje gripe - jesu li cjepiva učinkovita na nesilicama?

Virus je na globalnom nivou doveo do uginuća i usmrćivanja stotina milijuna peradi, većinom koka nesilica. U SAD-u je zabilježen treći slučaj prijenosa bolesti sa zaraženih krava na ljude

Foto: Shutterstock/Alvaro Salazar
  • 266
  • 63
  • 0

Cjepiva protiv ptičje gripe korištena kod kokoši nesilica učinkovita su i u praksi, priopćila je nizozemska vlada. Potvrdila je i plan cijepljenja protiv virusa koji je na globalnom nivou posljednjih godina doveo do uginuća i usmrćivanja stotina milijuna peradi, većinom koka nesilica zbog čega su i cijene jaja vrtoglavo porasle. Problem je i što se sve više širi na sisavce. 

Djeluju u praksi

Istraživanja u laboratoriju Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) početkom prošle godine već su pokazala da su dva cjepiva, a koje su proizveli francuski Ceva Animal Health i njemački Boehringer Ingelheim, učinkovita protiv virusa, ali do sada nije bilo pokusa na farmi, piše Reuters.

"U rujnu 2023. godine 1.800 jednodnevnih pilića cijepljeno je protiv ptičje gripe. Rezultati pokazuju da su dva testirana cjepiva učinkovita protiv infekcije virusom osam tjedana nakon primjene", objavilo je nizozemsko ministarstvo poljoprivrede.

Cijepljenje peradi protiv ptičje gripe je skupo, a može dati i lažan osjećaj sigurnosti

Najavili su i da će se tijekom idućih godinu i pol provesti još ispitivanja kako bi se procijenila učinkovitost tijekom cijelog proizvodnog ciklusa nesilica. Ističu kako su se odlučili na pristup korak po korak, vodeći računa o zdravlju i dobrobiti životinja, ali i kako ne bi došlo do negativnih učinaka na trgovinu. 

Zaključuju kako je činjenica da cjepiva djeluju u praksi, važan korak prema globalnom cijepljenju peradi. 

Zaraza krava i ljudi 

Ptičja gripa izaziva sve veću zabrinutost jer se značajno širi na sisavce i to ne samo divlje. U SAD-u se proširila na mliječne krave, a zabilježen je već treći slučaj zaraze kod radnika na farmi. Strahuje se da će prelaziti na ljude putem mlijeka. Ovaj mjesec ondje započinje testiranje mlijeka na farmama, a prije transportiranja goveda. 

Australija je prošli tjedan izvijestila o svom prvom slučaju ptičje gripe kod djeteta koje se zarazilo u Indiji, dok je drugi visoko zarazni soj pronađen na farmi jaja.


Tagovi

Cijepljenje pilića Ptičja gripa Prijenos na ljude Učinkovito cjepivo Cijepljenje peradi Zaražene krave Zaraženi ljudi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]