Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Brašno od crva
  • 01.09.2024. 10:30
  • Novi Sad

Čokolada od brašna od crva? Ipak ne! O čemu je onda riječ?

"Koliko puta vam se dogodilo da pojedete neku voćku u kojoj je bio crv? Ili da progutate komarca?"

Foto: Poljoprivredni fakultet NS
  • 97
  • 0
  • 0

Vijest da je napravljena čokolada od brašna od crva i da se koristi u hranidbi životinja, a koja je proteklih tjedana privukla veliku pažnju javnosti, nije u potpunosti točna. Naime, radi se o običnoj belgijskoj čokoladi u koju su dodani crvi, kako bi se studentima i drugim zainteresiranima razbile predrasude o upotrebi insekata u prehrani

"Koliko puta vam se dogodilo da pojedete neku voćku u kojoj je bio crv? Ili da progutate komarca?", rekla je kroz smijeh viša stručna suradnica na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Miroslava Polovinski Horvatović.

Tako je, za početak, pokušala objasniti da ljudi bez razloga imaju otpor kada čuju za insekte koji bi se mogli koristiti u prehrani.  

Brašno od crva kao dodatak u hranidbi životinja

Ipak, fokus stručnjaka novosadskog Poljoprivrednog fakulteta sada je na istraživanju mogućnosti upotrebe brašna od crva brašnara u hranidbi životinja.

"Brašnar ili tenebrio molitor se smatra štetnikom, ali mi ih gledamo kao životinju koju trebamo utoviti, da oni postignu optimalnu veličinu i težinu. Sadrže veliku količinu proteina. Hrane se različitim vrstama hraniva, prati se koliko su pojeli i na kraju se računa koliko košta kilogram prirasta tenebrija."

Crv brašnar na djelu 

Kako pojašnjava naša sugovornica, crve brašnare nije teško uzgajati u kontroliranim uvjetima, gdje se hrane mješavinom žitarica i organskih materijala kako bi se postigla njihova optimalna nutritivna vrijednost. Proces uzgoja traje nekoliko tjedana, nakon čega sakupljaju, suše i melju u fino brašno.

"Kada uzgojimo ili proizvedemo crve, oni se prvo kuhaju, suše i moraju se ocijediti od viška masnoće. Zatim se melju i tako se dobiva proteinsko brašno koje se dodaje u hranu za životinje u određenom postotku. To može biti od pet do 10 posto, ne više", pojašnjava.

Zamjena za soju i druge žitarice

Brašno od crva brašnara bi moglo u budućnosti biti izvor proteina u hranidbi životinja, umjesto onih koji se dobivaju od soje i drugih žitarica. 

"Kroz ovaj projekt treba utvrditi koji je to postotak brašna od crva koji se može dodati u hranu za životinje. Pri tom ćemo praviti analize kako ova hrana utječe na njihov prirast, koliko pojedu, koliko usvoje i kakvo je zdravlje te životinje."

Uzgoj i pretvaranje u brašno

Upotreba insekata u hranidbi životinja nije novost i ovakvi i slični projekti provode se i u zemljama EU, gdje se proteini dobiveni na ovaj način koriste u hranidbi stoke, ali i svinja.

Za uzgoj crva potrebno manje resursa

Brašno od crva je bogato proteinima i mastima te stručnjaci smatraju da može biti visokokvalitetan dodatak stočnoj hrani, na održiv način, ali i da predstavlja alternativu tradicionalnim izvorima proteina iz soje, žitarica i ribljeg brašna. Smatra se da uzgoj insekata zahtjeva manje resurse, odnosno manje površine zemljišta i vode. 

Ovako izgleda sam proces

Inače, projekt se provodi u agrokampusu u Temerinu koji je dio Nacionalnog istraživačkog obrazovnog centra inovacijskih tehnologija u poljoprivredi.


Tagovi

Brašno od crva Crv brašnar Miroslava Polovinski Horvatović Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu Čokolada s crvima


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

“Tu smo u blizini kockarnice u Interlakenu, pa me okupirala misao dok sam dolazio na ovaj kongres - da se ne smijemo kockati s proizvodnjom hrane”, rekao je direktor Nestlea Mark Schneider pred 267 agrarnih novinara iz 33 zemalja svijeta na... Više [+]

@Leticija @vstapic