Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porez na ugljik
  • 27.06.2024. 18:00

Danski stočari prvi će u svijetu plaćati porez na emisije ugljika po kravi

Danska je veliki izvoznik mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, a poljoprivreda je najveći izvor emisije u zemlji. Njihova mliječna industrija uglavnom je pozdravila sporazum i njegove ciljeve, ali je razbjesnila neke farmere.

Foto: Depositphotos/Corepics
  • 229
  • 96
  • 0

Proizvođači mlijeka u Danskoj suočeni su s plaćanjem godišnjeg poreza od 672 krune (89,70 eura) po kravi za emisije plinova koje zagrijavaju planet, piše CNN.

Naime, koalicijska vlada u toj zemlji složila se ovaj tjedan o uvođenju prvog svjetskog poreza na emisije ugljika u poljoprivredi. To će značiti nove namete na stoku koji će vrijediti od 2030. godine.

Danska je, pišu, veliki izvoznik mliječnih proizvoda i svinjskog mesa, a poljoprivreda je najveći izvor emisije u zemlji. Njihova mliječna industrija uglavnom je pozdravila sporazum i njegove ciljeve, ali je razbjesnila neke farmere.

"Današnjim sporazumom ulažemo milijarde u najveću transformaciju danskog krajolika u posljednje vrijeme", rekao je ministar vanjskih poslova Lars Lokke Rasmussen. "Istovremeno ćemo biti prva zemlja u svijetu s ugljičnim porezom na poljoprivredu."

Primjenjivat će se porezna olakšica

Ovaj potez dolazi samo nekoliko mjeseci nakon što su poljoprivrednici održali prosvjede diljem EU, blokirajući ceste traktorima i gađajući jajima Europski parlament zbog dugog popisa pritužbi, uključujući one na ekološke propise i pretjeranu birokraciju.

Porez, za koji se očekuje da će ga odobriti danski parlament, iznosit će 300 kruna (40,18 eura) po toni emisija stoke od 2030. godine, da bi se povećao na 750 kruna (99,98 eura) 2035. godine. Primjenjivat će se porezna olakšica od 60 posto, što znači da će se poljoprivrednicima efektivno naplaćivati 120 kruna (15,88 eura) po toni emisija stoke godišnje od 2030., što će porasti na 300 kruna (40,18 eura) 2035. godine.

U prosjeku, danske mliječne krave, koje čine većinu stočne populacije, ispuštaju 5,6 tona ekvivalenta CO2 godišnje, što znači da će stočari prema nižoj poreznoj stopi od 120 kruna godišnje po kravi plaćati 672 krune ili oko 90 eura. 

Poljoprivrednici ne vjeruju da će ovaj sporazum riješiti problem

U prve dvije godine, prihodi od poreza koristit će se za potporu zelenoj tranziciji poljoprivredne industrije, a zatim će se održati ponovna procjena. "Cijela svrha poreza je navesti sektor da traži rješenja za smanjenje emisija", rekao je glavni ekonomist Concita Torsten Hasforth za CNN. Dao je i primjer da bi farmeri mogli promijeniti stočnu hranu koju koriste.

Grupa danskih poljoprivrednika Bæredygtigt Landbrug rekla je da su te mjere "zastrašujući eksperiment": "Priznajemo da postoji klimatski problem, ali ne vjerujemo da će ovaj sporazum riješiti probleme", rekao je predsjednik Peter Kiær.

Kristian Hundeboll, izvršni direktor DLG grupe, jedne od najvećih europskih poljoprivrednih tvrtki i zadruge u vlasništvu 25.000 danskih farmera, rekao je da je "ključno za konkurentnost" da porez bude "usidren" u zakonodavstvu Europske unije: "Ni klima, ni poljoprivreda ni pomoćne industrije nemaju koristi od jednostranog djelovanja Danske", rekao je.


Tagovi

Porez na ugljik Metan Danska Danski stočari Proizvodnja mlijeka Emisije ugljika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB