Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Tekst nije objavljen!

Tekst još nije službeno objavljen, pogledajte ostale tekstove iz kategorije: Stočarstvo.

  • Toplinski stres
  • 09.07.2024. 07:30

Dobar protok zraka i prilagođena hranidba smanjuju toplinski stres kod krava

Ventilatori bi trebali biti postavljeni tako da povećaju protok zraka u donjem dijelu štale, u visini ležanja krava. Zbog vrućine životinje manje jedu pa im treba prilagoditi hranidbu

Foto: Maja Celing Celić
  • 37
  • 0
  • 0

Optimalna temperatura zraka za mliječne krave kreće se od 12 do 16°C, a ona iznad 24 °C uzrokuje toplinski stres. Tada se znatno smanjuje uzimanje hrane i proizvodnja mlijeka, a iznad 35 °C nastupa opći poremećaj fizioloških funkcija. 

On se može prepoznati po povećanoj frekvenciji disanja, pri čemu je normalna vrijednost od 30 do 50 udisaja u minuti. Veća frekvencija ukazuje na veći toplinski stres, što dovodi do manjeg unosa hrane, smanjene proizvodnje mlijeka, povećanog broja somatskih stanica i problema s plodnošću.

Toplinski stres mogu umanjiti ventilatori koji će poboljšati protok zraka, čak i u starijim zgradama, piše Wochenblatt

Prirodno strujanje zraka nije dovoljno?

Obično se staje za mliječne krave prozračuju pomoću otvora na krovu. No, prirodan protok zraka često ometaju susjedne zgrade poput silosa, muzilišta i drugih. Do problema dolazi i ako staja nije postavljena u skladu s glavnim smjerom vjetra te ako su stropovi niži, kao kod starijih staja. Također, neće funkcionirati tijekom toplih dana, bez vjetra. 

Nedovoljna ventilacija može uzrokovati stvaranje kondenzata na krovu, što može dovesti do rasta gljivica ili crnih naslaga na drvenim dijelovima te uništenja konstrukcije. 

Ako je jedna strana staje izložena glavnom smjeru vjetra, strujanje zraka se može poboljšati perforiranim limovima na toj strani. Također, streha ne bi trebala biti prekratka kako bi se osigurala sjena za vanjski red ležišta.

No, pri toplim ljetima koje donosi toplinske valove poput ovotjednog,  korisno je postaviti ventilatore. 

Ventilatori u donjem dijelu štale

Već brzina izmjene zraka od najmanje 2,0 m/s u prostoru za životinje osigurava učinak hlađenja. Ventilatori bi trebali biti postavljeni tako da povećaju njegov protok u donjem dijelu štale, u visini ležanja krava. Njihova upotreba i kontrola trebali bi biti automatski regulirani, ovisno o temperaturi.

Kako bi bili učinkoviti, potrebno je postaviti jedan aksijalni ventilator promjera oko 1,20 m na svakih 20 krava, odnosno koji će pokriti prostor širine 4 do 5 m te dužine od oko 20 m. Dobar učinak hlađenja postiže se pri kutu nagiba od 15 do 25°. Kako bi se osigurao ravnomjeran protok zraka, trebaju biti instalirani fiksno i tako da nisu usmjereni protiv prirodnog smjera vjetra. 

Prepreke strujanju mogu biti hranilišta, ograde, ali i zaštitna rešetka na ventilatoru koja smanjuje njihov rad do 30 psoto, osobito ako je prljava.  

Troškovi investicije često su znatno manji u odnosu na gubitak zbog manje proizvodnje mlijeka. 

Korištenje vode za ovlaživanje prostora putem raspršivača ili prskalica također povećava učinak hlađenja, ali ih treba izbjegavati kada je vlažnost zraka iznad 70 %, jer tada krave ne mogu učinkovito gubiti toplinu, odnosno događa se efekt saune. 

Prilagoditi hranidbu 

Osim navedenog, kravama treba osigurati stalni pristup svježoj i čistoj vodi te zbog gubitka apetita prilagoditi hranidbu. Trebalo bi povećati energetsku vrijednost obroka koje će krave lakše probaviti, a da pritom apsorbiraju više hranjivih tvari. To se može postići dodavanjem koncentriranih izvora energije kao što su žitarice ili uljarice.

Također, visokokvalitetna silaža osigurava potrebne hranjive tvari i smanjuje rizik od slabijeg unosa hrane. Važno je osigurati ravnotežu između proteina, energije, minerala i vitamina. Dodavanje elektrolita i minerala poput natrija, kalija i magnezija može pomoći u održavanju ravnoteže elektrolita tijekom toplinskog stresa.

Iako se unos vlakana može smanjiti tijekom ljeta, važno je osigurati njihov dovoljan udio kako bi se održala normalna funkcija buraga. 

Hranjenje u ranim jutarnjim i kasnim večernjim satima može pomoći u smanjenju toplinskog stresa jer su temperature tada niže, a krave će imati veći apetit.


Tagovi

Toplinski stres Mliječne krave Aksijalni ventilatori Ventilator u štali Protok zraka Hranidba ljeti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.