Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja mlijeka
  • 04.09.2024. 18:00

Dok mljekarska industrija mijenja strategiju, Lactalis obara rekorde - tko su 20 najboljih?

Pad cijena mlijeka u 2023. donio je skroman rast prihoda, potaknuvši vodeće tvrtke na prilagodbu poslovanja i promjenu strateškog smjera

Foto: Shutterstock/Zyabich family
  • 226
  • 0
  • 0

Rabobank, jedna od vodećih svjetskih financijskih institucija specijalizirana za agrarno i prehrambeno tržište, jednom godišnje objavljuje rang listu 20 najvećih mljekara na svijetu, prema prihodu. Ova lista postala je važan pokazatelj kretanja u globalnoj mliječnoj industriji, pružajući uvid u financijske uspjehe i izazove vodećih tvrtki.

Prema najnovijem izvješću Rabobanka, značajne promjene u tržišnim uvjetima tijekom 2023. godine snažno su utjecale na vodeće mliječne tvrtke i zadruge, značajno mijenjajući ovogodišnji popis 20 najboljih u industriji.

Francuski rekorder

Iako je ukupni prihod vodećih mliječnih tvrtki tek neznatno porastao u odnosu na prošlu godinu, Lactalis je postavio novi svjetski rekord.

S očekivanim prihodom od 30,2 milijarde američkih dolara, francuski proizvođač prvi je u globalnoj mliječnoj industriji prešao prag od 30 milijardi dolara prihoda (oko 27 milijardi eura).

Nestlé se vraća na drugo mjesto s rastom prihoda na 24,1 mlrd. $, dok Dairy Farmers of America, suočen s izazovima pada cijena mlijeka, zauzima treće mjesto s prihodom manjim od onoga u prethodnom razdoblju, od 21,7 mlrd. $. Na četvrtom mjestu je Danone, čiji je prihod pao na 19,7 milijarde dolara zbog povlačenja iz Rusije. Kineska tvrtka Yili, s prihodom od 17,5 milijarde dolara, zaokružuje prvih pet, dok Fonterra, koja je također zabilježila rast prihoda, planira daljnje promjene i prodaje kako bi se prilagodila novim tržišnim uvjetima.

Skromni porast prihoda

Prema izvješću, sedam proizvođača ostvarili su niže prihode u svojim lokalnim valutama u 2023. godini u usporedbi s prethodnom godinom. Kako navodi Agrarheute, ukupni prihod 20 najvećih mliječnih tvrtki porastao je za skromnih 0,3%, što je znatno manje od prošlogodišnjeg rasta od 8,1%.

Izvor: Rabobank 

Ovaj trend prvenstveno je rezultat značajnog sniženja cijena mlijeka nakon rekordne 2022. godine. Kad se prihodi izraze u eurima, ukupni prihod je čak pao za 2,3% u odnosu na prošlu godinu, zbog oporavka eura u odnosu na američki dolar. Prema Rabobanku, tečajne promjene i dalje značajno utječu na rangiranje tvrtki.

Velike promjene u mliječnoj industriji

Prehrambeni divovi Fonterra, Unilever i General Mills najavili su fokus na ključne djelatnosti i prodaju manje važnih poslovnih jedinica. Analitičari predviđaju da bi ovaj strateški zaokret globalnih tvrtki prema osnovnim aktivnostima mogao značajno promijeniti industriju.

Rabobank izvještava da je prošle godine (slično kao i 2022.) bilo malo spajanja i preuzimanja u mliječnom sektoru. Međutim, kako tvrtke preispituju svoje prioritete i vraćaju se temeljnim djelatnostima u budućnosti se očekuju veliki poslovi. Kako navode, održivost će igrati sve važniju ulogu u oblikovanju strukture tvrtki, jer rastu pritisci zbog, kako dobrovoljnih, tako i nametnutih obveza, što vodi preispitivanju imovine i prioriteta.


Tagovi

Rabobank Lactalis Nestlé Dairy Farmers of America Fonterra Danone Mlijeko Proizvodnja mlijeka Veliki poslovi Mliječna industrija 20 najboljih


Autor

Tin Junušić

Više [+]

Magistar novinarstva s iskustvom rada u domaćim i stranim medijima, ljubitelj prirode.