Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 28.07.2023. 08:40
  • Osječko-baranjska, Osijek

Dosad eutanazirano gotovo 5.000 svinja, sektoru 12,5 milijuna eura pomoći

Moramo dodatno zaštititi poljoprivrednike, OPG-ove koji od toga žive, ali i slavonsku tradiciju. To je nešto što ne smijemo izgubiti, rekao je i župan osječko-baranjski Ivan Anušić na jučerašnjem sastanku s ministricom Vučković.

Foto: Maja Celing Celić
  • 3.161
  • 246
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede u javno je savjetovanje jučer uputilo 5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva za nadoknadu gubitka uslijed naređenih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

Uz već ranije objavljen program od 7,5 milijuna eura zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave zaraze, osigurano je, kažu, ukupno 12,5 milijuna eura pomoći u kontekstu gubitaka koje je nanijela ova bolest.

Navedenih 5 milijuna eura, dodijelit će se proizvođačima s čijih objekata su svinje opremljene u klaonicu određenu od strane resornog ministra. . 

"Do srijede, 26. srpnja, je 4.975 svinja izlučeno i cijene koje smo mi u programu pomoći stavili na savjetovanje su 85 eura za odojak do 35 kilograma, za tovnu svinju 2 eura po kilogramu žive vage, za nazimnice 550 eura, suprasne nazimnice i krmače i neraste 650 eura po komadu", istaknula je ministrica Marija Vučković koja je jučer obišla Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Premalo je objekata u 3. i 4. kategoriji 

Kako je dodala u Osijeku, nakon toga će se vidjeti kako im pomoći u narednom vremenu u kojem neće moći držati svinje.

"Naposljetku svu onu stoku koja je zdrava treba ne eutanazirati već putem ovlaštenih klaonica i prerađivača na drugi način iskoristiti", naglasila je. 

Kako je prema važećoj Naredbi Ministarstva, na područjima gdje je utvrđen virus kao i području koje je u zoni nadzora za uzgajivače do 3 kategorije obvezna eutanazija ili klanje, potrebno je podići razinu zaštite.

"U suradnji s gradovima i općinama posjetit ćemo uzgajivače na našem području, podijeliti im promotivne letke s informacijama o tome kako prijeći u 3. odnosno za njih sigurniju kategoriju i učiniti sve što je u našoj moći da štete budu što manje. Podizanjem razine biosigurnosti osigurat će se i za buduće razdoblje ako se pojave novi virusi", rekao je osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

Naime, premda na području ove županije zasad nema afričke svinjske kuge, u njoj se nalazi 8.148 domaćinstava odnosno gospodarstava koji se bave ovim uzgojem i ukupno čine 35 posto svinjogojstva na području Hrvatske. Međutim, 132 su u nultoj kategoriji, u prvoj 1.345, a u drugoj 5.135 gospodarstava dok su u trećoj 1.406 i četvrtoj biosigurnosnoj kategoriji 38 gospodarstava.

Pronaći model kako zaštititi proizvođače 

"Kad pogledamo brojke ukupno 80 posto proizvođača svinja u našoj županiji se nalazi u kategorijama koje bi trebalo eutanazirati", upozorio je dodavši i da se čak 90 posto hrvatskog svinjogojstva odvija u pet slavonskih županija.

Istaknuo je i da samo kad je u pitanju Osječko-baranjska, govorimo o ogromnom udjelu proizvodnje svinja i svinjskih prerađevina te se mora pronaći model kako još aktivnije djelovati, pojačati i osnažiti mjere te dodatno zaštititi poljoprivrednike, OPG-ove koji od toga žive, ali i slavonsku tradiciju. 

"To je nešto što ne smijemo izgubiti jer gubljenjem ovog broja životinja u iduće dvije godine se neće moći oporaviti svinjski fond, a onda je velika mogućnost da u dvije godine veliki broj naših ljudi odustane od bavljenja svinjogojstvom", naveo je župan. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Potpore ASK Eutanazija Biosigurnosne mjere Ivan Anušić Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje