Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 13.12.2023. 17:30

Dozvola za svinjokolje u zonama zaraze i ograničenja u četiri županije, ne i u slavonskim

Na snagu je stupila nova Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge kojoj su se poveselili mnogi. Ali...

Foto: Martina Pavlović
  • 3.563
  • 226
  • 0

Nova je Naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge stupila na snagu danas, 13. prosinca, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

Kako stoji u njoj, "u zonama ograničenja I, II i zaraženoj zoni (dio Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Ličko-senjske i Zadarske županije gdje se bolest pojavila samo u divljih svinja), na objektu na kojem se drže svinje i koji udovoljava svim uvjetima biosigurnosti i drugim propisanim uvjetima te ako se na objektu provodi nadziranje ASK i ako kliničkim pregledom provedenim od strane ovlaštenog veterinara unutar 24 sata prije nisu utvrđene promjene zdravstvenog stanja životinja na objektu i onih namijenjenih klanju, dozvoljeno je klanje svinja za vlastite potrebe."

Tri slavonske županije i dalje bez dozvole

"Međutim, i dalje je na snazi zabrana klanja na području ograničenja u zonama zaštite i zonama nadziranja koje obuhvaćaju cijelo područje Vukovarko-srijemske i određena područja Brodsko-posavske i Osječko-baranjske županije", ističu u pojašnjenju. 

Hoće li kako je obećano, u ove tri županije 15. prosinca biti dozvoljeno klanje svinja na gospodarstvu - zbog čega je na koncu i okončan prosvjed poljoprivrednika, Ministarstvo ne navodi. 

Naredbom je, kažu, određena i obveza subjekata da kontinuirano dojavljuju brojno stanje svinja koje drže na objektima. Također, svi koji drže, a nisu dojavili brojno stanje od srpnja, dužni su to učiniti u roku od 10 dana odnosno do 23. prosinca.

Dužni prijavljivati svako uginuće, premještanje 

Dužni su i prijavljivati premještanje svinja i obvezno svaku promjenu brojnog stanja (uginuće, prasenje, klanje na vlastitom objektu i dr.).

"Dojava se radi samostalnim unosom u VetIs aplikaciju, putem ovlaštene veterinarske organizacije ili putem djelatnika Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u roku od 3 dana od nastale promjene", ističu. 

Kategorizacija odlazi u povijest, Hrvatska dobiva tipske objekte za uzgoj svinja

Ujedno, na objektima na kojima se drži 5 i više rasplodnih ili više od 50 svinja ukupno, uz minimalne biosigurnosne mjere moraju imati plan koji mora obuhvaćati barem:

  • određivanje "čistih“ i "prljavih“ područja za osoblje ovisno o tipu objekta
  • određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za ulazak novih držanih svinja u objekt
  • postupke za čišćenje i dezinfekciju prostora, prijevoznih sredstava i opreme te osobnu higijenu
  • pravila za osoblje o hrani u objektu i zabranu osoblju da drže svinje
  • ciljani periodični program informiranja osoblja objekta
  • određivanje i prema potrebi, ažuriranje logističkih mjera za osiguravanje primjerenog odvajanja različitih epidemioloških jedinica te za sprečavanje dolaska svinja u izravan ili neizravan kontakt s nusproizvodima životinjskog podrijetla i drugim jedinicama u objektu
  • postupke i upute za primjenu mjera biosigurnosti tijekom gradnje ili popravka prostora ili nastambi
  • interne revizije ili samoprocjenu provedbe biosigurnosnih mjera

Zone ograničenja dostupne su ovdje


Tagovi

Afrička svinjska kuga Svinjokolja Naredba Dozvola klanja Zone ograničenja Zaražene zone Zabrana klanja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje