Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 21.12.2023. 15:40

Dozvoljena svinjokolja unutar 24 sata od kliničkog veterinarskog pregleda

Postoji mogućnost klanja svinja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta uz obvezan prethodan klinički pregled ovlaštenog veterinara, ističe ministrica Marija Vučković.

Foto: Marinko Petković
  • 968
  • 67
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u četvrtak je izjavila kako je danas stupila na snagu uredba Europske komisije (EK) vezana uz posebne mjere kontrole afričke svinjske kuge (ASK), kojom se uz ostalo dozvoljava klanje svinja za vlastite potrebe, uz obvezan prethodni klinički pregled veterinara.

"Dosadašnje zone ograničenja postale su nove vrste na kojima je još uvijek potrebno provoditi niz mjera, pratiti situaciju, iskorjenjivati bolest te je u njima od današnjeg dana dopušteno prometovati svježim mesom i obavljati tradicionalno kolinje uz veterinarski nadzor", rekla je Vučković uoči sjednice Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu te zahvalila svima koji su pridonijeli suzbijanju ove neizlječive bolesti.

Lokalni stožeri moraju dati konkretne odgovore  

Prema njezinim riječima, danas vidimo da su rezultati dobri, jer od kraja studenoga nemamo novih slučajeva pojave ASK-a kod domaćih svinja, te je bolest u zahtjevnim uvjetima relativno brzo stavljena pod kontrolu.

"Osim  toga, poduzete mjere su dobile podršku svih država članica EU te je naš način nošenja s ekonomsko-socijalnim posljedicama bio potpun, cjelovit, predvidio je niz mjera počevši od nadoknada direktnih šteta, preko indirektnih da bismo sada već izrađivali idejna rješenja za nove tradicijske farme", rekla je resorna ministrica.

Obvezan veterinarski pregled

Kako se čulo, Vlada je slala jasnu poruku da želi održati tradiciju te da oni koji se žele baviti svinjogojstvom trebaju poštovati biosigurnost, a država će im nastojati na najbolji mogući način pomoći.

Odgovarajući na više upita, ministrica je kazala da lokalni stožeri moraju isto tako dati konkretne odgovore koji dolaze s terena. Ovlašteni veterinari procjenjuju stanje na terenu, kazala je upozorivši na nužno poštivanje biosigurnosnih mjera kod njihovog klanja za osobne potrebe.  

Obvezan veterinarski pregled 

Ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić ujedno i predsjednica Nacionalnog stožera za obranu od ASK-a objasnila je da za svinjokolju posjednici svinja od ovlaštenih veterinara moraju zatražiti klinički pregled dva dana prije koji vrijedi unutar 24 sata i u tom roku se mora obaviti svinjokolja. Obavlja se pregled, ne samo svinja koje su namijenjene klanju, nego svih koje se drže u objektu.

Inače, u Službenom listu EU u srijedu je objavljena je provedbena Uredba (EU) 2023/2894 po pitanju posebnih mjera kontrole u odnosu na ASK. Ona stupa na snagu u četvrtak 21. prosinca, kao i novo rješenje o zonama Ministarstva poljoprivrede.

Kolinje se vraća u Slavoniju 

Navedenom uredbom, kako ističu iz Ministarstva, sva područja u Republici Hrvatskoj koja su bila u zoni zaštite i zoni nadziranja u odnosu na pojavu afričke svinjske kuge u domaćih svinja svrstana su u takozvanu "zonu III", koja uz obvezni daljnji nadzor i kontrolu situacije u odnosu na ovu bolest omogućava stavljanje na tržište svježeg mesa koje potječe od svinja iz zone III.

Svinjokolja može početi i u preostale tri županije u zoni ograničenja!

Od najavljenih promjena iz Ministarstva naglašavaju mogućnost klanja za vlastite potrebe na objektu gdje se drže svinje uz ispunjavanje svih biosigurnosnih i drugih propisanih uvjeta uz obvezan prethodan klinički pregled ovlaštenog veterinara.

Također, meso koje potječe od svinja iz zone III, zaklanih u odobrenim objektima za to moći će se stavljati na tržište kao svježe meso isključivo za područje Republike Hrvatske. No, njega prije uporabe valja termički obraditi, upozorila je Karačić ističući da su prema podacima lokalnih stožera svi pregledi obavljeni, te su objekti sukladni ili nisu, a svinjokolja se može obavljati samo u onima koji imaju tražene uvjete.    

Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županije, nova zona i prije roka određenog u siječnju iduće godine, proširena i na područje dijela Osječko-baranjske županije.


Tagovi

Marija Vučković Afrička svinjska kuga Uzgoj svinja Klanje Meso Svinjetina


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje