Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klimatske promjene
  • 11.06.2023. 15:00

Eliminirat će 200.000 krava zbog klimatskih ciljeva?

U Irskoj imaju prijedlog na klanje godišnje poslati 65.000 krava kako bi se u tri godine postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili.

Foto: Depositphotos/zambezi
  • 1.187
  • 141
  • 0

Pred stočarima Irske je veliki izazov koji izaziva bijes, posebno među proizvođačima mlijeka. Vlada želi eliminirati 200.000 krava, piše Agrarheute.

Prijedlog je na klanje godišnje poslati 65.000 krava kako bi se u tri godine postigli klimatski ciljevi koje su sami postavili. Primjena ovakve odluke bi državu koštala 600 milijuna eura, a na godišnjem nivou porezni obveznici bi trebali osigurati 200 milijuna eura. Ovi podaci iz Ministarstva poljoprivrede su izazvali bijes i ogorčenje irskih poljoprivrednika, a njihova udruženja oštro prosvjeduju protiv planova za zaštitu klime.

Poljoprivreda je najveći proizvođač stakleničkih plinova

U Irskoj je poljoprivreda označena kao najveći emiter stakleničkih plinova, sa 37,5 posto emisija u 2021. S obzirom na to da se emisije iz sektora povećavaju svake godine, vlada cilja smanjenje emisija za poljoprivredu za 25 posto do 2030. godine. To znači da bi ih poljoprivreda do kraja 2030. godine trebala smanjiti za ukupno 5,75 milijuna t CO2 ekvivalenta.

Pat McCormack iz Irish Creamery Milk Suppliers Association (ICMSA) objasnio je da bi se tako drastično smanjenje broja životinja trebalo odvijati samo na dobrovoljnoj bazi. Mnogi farmeri su uzeli kredite na temelju broja i učinka njihovog stada krava. Postavlja se pitanje kako će vratiti kredite ako im oduzmu životinje.

Postoje druga rješenja?

Zbog toga McCormack poziva na ulaganje u infrastrukturu, znanost i istraživanja kako bi se smanjile emisije štetnih plinova. Sličnog mišljenja su i znanstvenici koji su potpisali Dublinsku deklaraciju koji se zalažu za klimatski prihvatljiv razvoj stočarskog sektora.

Dublinska deklaracija: 1.000 znanstvenika diljem svijeta se zalaže za održivo stočarstvo

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je objavljeni dokument samo dio konzultativnog procesa, prijedlog za raspravu i da nije konačna odluka, dok Vlada naglašava da je u potpunosti posvećena dugoročnom opstanku stočarstva, posebno mljekarstva koje je temelj poljoprivrednog sektora ove otočne zemlje.


Tagovi

Irska Krave Stočni fond Dublinksa deklaracija Irsko stočarstvo Staklenički plinovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.