Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova pravila
  • 15.03.2024. 12:00

EU će usvojiti nova pravila o emisijama plinova s farmi svinja i peradi

Ažurirana Direktiva o industrijskim emisijama (IED) će prisiliti velike farme svinja i peradi da se pridržavaju pravila za čisti zrak i vodu. Komisija će imati rok do prosinca 2026. za procjenu treba li direktiva utjecati i na farme goveda.

Foto: Depositphotos/accept001
  • 651
  • 73
  • 0

Europski parlament potvrdio je revidiranu verziju pravila EU o emisijama plinova koje stvaraju industrijska postrojenja, koja će se proširiti na više farmi svinja i peradi, unatoč naporima desničarskih zastupnika da sruše zakon tijekom glasovanja u utorak (12. ožujka) u Strasbourgu, piše Euractiv.

Naime, Parlament je s 393 glasa za, 173 protiv i 49 suzdržanih usvojio ažuriranu Direktivu o industrijskim emisijama (IED), koja će prisiliti velike farme svinja i peradi da se pridržavaju pravila za čisti zrak i vodu.

Kazne za nepoštivanje pravila

Mjere će se primjenjivati od 2030. na farme svinja s približno 1.100 odraslih svinja i 700 krmača, uz izuzetak ekoloških i ekstenzivnih farmi. Sadašnja direktiva već pokriva farme s više od 2.000 svinja i 750 krmača.

Prag za perad ostaje nepromijenjen na 40.000 životinja za farme koje uzgajaju piliće za meso, dok je za one koje proizvode jaja nova granica postavljena na 21.400 kokoši nesilica. Za mješovita gospodarstva koja uzgajaju svinje i perad, prag je 380 uvjetnih grla (LSU).

Tvrtke se mogu suočiti s kaznama od najmanje tri posto svog godišnjeg prometa u EU za najteže prekršaje, dok građani pogođeni kršenjem pravila mogu zatražiti naknadu štete za svoje zdravlje.

Komisija će imati rok do prosinca 2026. za procjenu treba li direktiva utjecati i na farme goveda. Izvršna vlast EU također će razmotriti uvođenje "klauzule reciprociteta" kako bi se osiguralo da proizvodi uvezeni izvan EU zadovoljavaju slične ekološke standarde kao oni proizvedeni u EU.

Žestoke kritike sa svih strana

Prijedlog je žestoko kritiziran od strane poljoprivrednog sektora EU i desničarskih skupina zbog ciljanja na “obiteljska gospodarstva”.

Uoči glasovanja u utorak, Copa-Cogeca, krovna organizacija europskih poljoprivrednika, osudila je kompromisni sporazum, tvrdeći da se stočarstvo ne bi trebalo tretirati kao industrijska aktivnost i da je postotak farmi obuhvaćenih direktivom podcijenjen.

U međuvremenu, Miguel Angel Zhan Dai, službenik za klimatsku politiku u Pour Paws, globalnoj grupi za dobrobit životinja, naglasio je da, iako su pragovi za svinje i perad "malo" ažurirani, direktiva "ostaje nedostatna za rješavanje problema zagađenja koje stvara sektor intenzivne poljoprivrede”.


Tagovi

Nova pravila Europska unija Farma svinja Farma peradi Emisije Farme goveda Kazne Klimatska politika


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.