Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vijesti
  • 02.08.2023. 15:00

Europski parlament: Stočarstvo se neće uspoređivati s industrijom

Plenarna sjednica je odbacila prijedlog Europske komisije. Tekst Zakona do jeseni.

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.680
  • 150
  • 1

Plenarna sjednica Europskog parlamenta odbacila je prijedlog da se stočarstvo usporedi s industrijama koje najviše zagađuju, primoravajući ih da poštuju ista pravila u pogledu zaštite okoliša, piše Agronotizie. Europska komisija predvidjela je to u prijedlogu revizije Direktive o industrijskim emisijama.

Povjerenstvo za poljoprivredu glasalo je protiv prijedloga EK odnosno s 367 glasova za, 245 protiv i 16 suzdržanih, zastupnici su odlučili da ostanu nepromijenjena pravila.

Izuzeto je stočarstvo

Ovim je stočarstvo izuzeto iz dosadašnjih odluka. Podsjetimo, pravila nalažu da se farme svinja s više od 2.000 grla (preko 30 kg) ili s više od 750 mjesta za krmače i farme peradi s preko 40.000 grla moraju pridržavati ograničenja sličnih onima u industrijskim.

Krava ne može biti glavni krivac za klimatske promjene

Zastupnik Paolo De Castro je rekao da je izbjegnuta znanstvena i praktična greška, koja bi ugrozila desetljeća napretka u lancu nabave goveda, gdje su postignuti najviši standardi proizvodnje i dobrobiti životinja.

Poljoprivredne organizacije su istaknule značaj ovakve odluke za sektor jer bi suprotna odluka dovela do zatvaranja brojnih farmi i favoriziranja uvoza iz trećih zemalja.

Zakon početkom jeseni

Europski parlament će sada morati započeti pregovore s Vijećem kako bi došao do konačnog teksta zakona, koji se očekuje do početka jeseni. Očekuje se da će Komisija uzeti u obzir glasanje i povući svoj prvobitni prijedlog. Održat će se razgovori između Parlamenta, Komisije i Vijeća ministara za okoliš, što će biti prilika pronalaženja konsenzusa.


Tagovi

Stočarstvo Direktiva o industrijskim emisijama Uzgajanje stoke Emisije štetnih plinova Europski prlament Europska komisija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB