Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 13.10.2023. 12:45
  • Osječko-baranjska, Semeljci

Eutanazirane 53 svinje u Osječko-baranjskoj županiji, poslana i poruka uzgajivačima

U ovoj je županiji 3.918 proizvođača u kategorijama 0, 1 i 2. Poruka je onima koji nisu u zoni nadziranja i zabrana da krenu u klanje svinja. Reagirala je i Hrvatska udruga proizvođača svinja

Foto: Julijana Kuzmić
  • 9.507
  • 500
  • 0

Eutanazirane su 53 svinje na tri OPG-a u naseljima Mrzović, Vrbica i Semeljci u Osječko-baranjskoj županiji gdje je jučer potvrđena afrička svinjska kuga.

Ujedno, policija na dvije najprometnije ceste u Semeljcima kontrolira promet mesa, a kontrole su i drugdje u ovoj županiji, čulo se nakon sastanka u Županiji s načelnicima i gradonačelnicima

"Moramo shvatiti ozbiljnost. Ovo će trajati godinama", rekao je pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić ističući da je u OBŽ 3.918 proizvođača u kategorijama 0,1 i 2 što je 37.000 svinja.

Afrička svinjska kuga potvrđena na području Osječko-baranjske županije

U Semeljcima je 14.000 svinja gdje je uvedena zabrana prometa mesa.

"Bolje je za sve one izvan zone nadziranja i zabrana, a u kategorijama su 0, 1 i 2, da krenu u klanje svinja, jer nakon sljedeće naredbe to, vjerojatno je, neće biti moguće", kazao je Jukić.

Naime, prema posljednjoj odluci o suzbijanju zaraze, uzgajivači koji nemaju kategoriju 3, svinje moraju zaklati do 31. listopada na području Osječko-baranjske i Vukovarsko srijemske županije, a do 30. studenog na području cijele države. 

Zbog proboja u županiju koja ima najveću proizvodnju svinja u Hrvatskoj (341.000 svinja u tovu, kod 8.400 proizvođača, op.a.), reagirala je i Hrvatska udruga proizvođača svinja (HUPS) zatraživši od Vlade RH uključivanje u rješavanja problema te sazivanje hitne tematske sjednice sa temom "Zaustavljanje širenja afričke svinjske kuge i mjere za oporavak svinjogojstva“. 

"Ovakav razvoj događanja pokazuje nam da situacija nije pod kontrolom, da poduzete pripremne radnje za obranu od ASK i operativno postupanje nakon utvrđenja bolesti nisu odgovarajući te ne daju rezultate i da je potrebna hitna promjena operativnoga postupanja", stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge Krešimir Kuterovac.

HUPS: Vlado RH, mijenjajte operativno djelovanje 

Između ostalog, navodi da su kapaciteti klaonica za klanje svinja iz zaraženih područja nedovoljni te svinjogojci koji imaju sve uvjete, 3 i 4 kategorija bio sigurnosti, trpe velike indirektne štete. Nedostatan je broj veterinara i veterinarskih inspektora, a kapaciteti zbrinjavanja Agroproteinke su ograničeni i sama logistika ne odgovara na potrebe alarmantne situacije i brze reakcije na terenu. 

"Posebno napominjemo da financije za kompenzaciju cijene svinjogojcima još nisu dostupna i isplaćena od početka krize, unatoč obećanjima ministrice Vučković. Proračun koji je predviđen od strane Ministarstva poljoprivrede već je premali za dosadašnje štete, a sadašnje širenje na županiju sa dvostruko većom proizvodnjom zahtijeva višestruko veće okvire i brzinu isplate proizvođačima", ističe. 

Navodi i da se normalna likvidnost proizvođača u zaraženome području značajno narušava, a pojedini slučajevi upozoravaju i na moguće prestanke proizvodnje.

"Ukoliko se želi zaustaviti daljnje širenje bolesti sadašnje operativno postupanje potrebno je hitno mijenjati po svim problematičnim točkama. Za sve navedeno potrebna je koordinacija Vlade te uključivanje MUP-a i Ministarstva obrane u pomoć saniranja stanja na terenu", zaključuju iz HUPS-a. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Osječko-baranjska županija Zaraza Romeo Jukić Klanje svinja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).