Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Influenca ptica
  • 24.11.2023. 13:30

Eutanazirano 19.325 purana, zbog ptičje gripe obvezno držanje peradi i ptica u zatvorenom

Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području RH propisuje mjere obveze držanja sve peradi i ptice u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama

Foto: Depositphotos/nigelb10
  • 1.384
  • 151
  • 0

Zbog pojave ptičje gripe, na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu proteklih je dana eutanazirano čak 19.325 tovnih purana. 

Ujedno je s utvrđenom zarazom, određena zona ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja) u kojoj je zabranjeno premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti predmetna bolest. 

Ministarstvo poljoprivrede navodi kako su eventualna izuzeća o premještanju moguća u skladu s odredbama Delegirane uredbe (EU) 2020/687 i odobrenjem od strane veterinarske inspekcije državnog inspektorata.

Slijedom toga izdali su Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 138/23), koja je stupila na snagu 18. studenoga 2023. godine, a koja propisuje mjere obveze držanja sve peradi i ptice u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Naime, vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Također, obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi. Ove mjere, ističu, odnose se na područje cijele Republike Hrvatske.

Odmah prijaviti svaku promjenu kod peradi

"Zbog povećanog broja izbijanja bolesti i u domaće peradi i u divljih ptica, europske institucije kontinuirano obavještavaju o visokoj vjerojatnosti pojave bolesti i "nove epidemije" na europskom kontinentu koja se očekuje tijekom jesenske migracije divljih ptica močvarica obzirom da iste direktno i indirektno ugrožavaju gospodarstva s domaćom peradi", pojašnjavaju iz Ministarstva.

Naredbu o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske pronađite u dokumentu ispod teksta.

Ističu kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica, iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede apelira na odgovorno ponašanje svih subjekata koji drže perad i ptice u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi Naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi i ptica u zatočeništvu.

Zbog pojave ptičje gripe, na Vindonovoj farmi purana u Slavonskom Kobašu na području općine Oriovac proteklih je dana eutanazirano čak 19.325 tovnih purana kao posljedica pojave ptičje gripe


Dokumenti


Tagovi

Influenca ptica Vodena perad Divlje ptice Naredba Ministarstvo poljoprivrede Jesenska migracija


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda