Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjska kuga
  • 09.10.2023. 16:25
  • Grad Zagreb, Zagreb

Eutanazirano je 22.500 svinja, utvrđena i dva slučaja ilegalnog prometa svinjskog mesa

U Zagrebu je održan sastanak s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja te županije, Državnog inspektorata RH te Hrvatske veterinarske komore.

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
  • 4.593
  • 267
  • 0

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je danas sastanak na temu afričke svinjske kuge (ASK) s predstavnicima Osječko-baranjske županije, predstavnicima Udruge hrvatskih proizvođača svinja s područja te županije, Državnog inspektorata RH te Hrvatske veterinarske komore.

"Činimo sve što je u našoj moći da zaraza ne prijeđe na područje naše županije, jer graničimo s Vukovarsko-srijemskom. Ministarstvo je prepoznalo ovaj problem jer imamo 341.000 svinja u tovu, kod 8.400 proizvođača, a u kategoriji tri je 89 posto ukupnog broja. Veliki proizvođači čine 87 posto ukupne proizvodnje svinja u RH, a naša županija u ukupnoj proizvodnji svinjskog mesa sudjeluje sa 35 posto", kazao je županijski pročelnk Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Romeo Jukić, nakon zavorenog sasatanka u Ministarstvu poljoprivrede.

Eutanazirano 22.500 svinja 

Prema njegovim riječima, dolazi hladnije razdoblje, kada se virus ASK-a jako brzo širi, a na području ove županije je 3.918 proizvođača svinja koji ne zadovoljavaju standarde što se tiče suzbijanja zaraze. To znači, kaže, da svinje dio malih proizvođača, prvenstveno onih koji uzgaja za svoje potrebe, bez odgovarajućih uvjeta neće više moći držati,.

Kako se čulo, Županija ulaže velike napore, te su tako izradili 250.000 letaka, educirali struku i ljude na terenu, kako bi se stalo na kraj širenju zaraze izvan nekoliko općina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. To je primarni cilj i realan problem, jer i druge zemlje u našem okruženju imaju veliki problem s ovom bolesti.

Državni tajnik Mladen Pavić kazao je da je dosad eutanazirano ukupno 22.500 svinja na području Vukovarsko-srijemske, te tri općine na području Brodsko-posavske županije. On je dodao da je čovjek ključni faktor kod prenošenja bolesti, ali da nema nikakve podjele na velike i male proizvođače. "I na zaraženom području kao što je općina Drenovci, gdje se bolest prva pojavila, imamo i danas više uzgajivača koji imaju odgovarajuće bio-sigurnosne uvjete i pridržavaju ih se", istaknuo je Pavić.  

Ujedno, poručio je da bi sve svinje s područja Osječko-baranjske županije koje se drže u neadekvatnim uvjetima trebale biti "ekonomski iskorištene" do kraja studenoga. 

Zaražena divlja svinja u Zadarskoj županiji

Odgovarajući na brojne upite, državni tajnik je kazao da je policija utvrdila dva slučaja ilegalnog prometa svinjskog mesa, što je dovelo i do širenja ove boelsti. On je najavio pojačane policijske mjer, što se tiče kontrole prometa mesa, uključivanje civilne zaštite na terenu, ali ne i vojske. Kazao je da nema plana eutanazije, jer broj zaraženih svinja na terenu usporava.

Na području pet općina Brodsko-posavske županije, eutanazirano je ukupno 257 svinja na 25 gospodarstva, koje nisu imale kategoriju tri zaštite od ASK-a. Završen je popis 99 posto uzgajivača na području Vukovarsko-srijemske županije, a sada se on obavlja na području općine Babina greda. Rok za dvije slavonske županije, što se tiče uvjeta držanja svinja, mogao bi biti 30. studenoga, otkrio je Pavić.    

Uz to, istaknuo je da je dopušteno premještanje životinja iz kategorije tri što znači da nema razloga da butovi iz Slavonije, osim dijela Vukovarsko-srijemske županije, ne prometuju u Dalmaciji i Istri, odnosno da se od njih ne rade zaštićeni dalmatinski i istarski pršuti. Za obradu svinjskog mesa prijavilo se 20 klaonica i one će obaviti taj posao, istaknuo je Pavić. 

Što se tiče pojave ASK-a kod divljih svinja, kazao je da je potvrđena zaraza kod stradale u prometu u Zadarskoj županiji, gdje inače ove divljači ima oko 1.500. Sreća u nesreći je, napominje, da na području ove županije ima manje od 2.000 uzgajivača sa 3.000 svinja u tovu. Osim toga, više od 800 testiranih divljih svinja na pojavu ASK-a je bilo negativno, zaključio je Pavić.  


Tagovi

ASK Svinjska kuga Osječko-baranjska županija Romeo Jukić. Mladen Pavić Slavonija Dalmacija Istra


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U očekivanju svježeg mlijeka... #RuralFoto #životinje