Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 05.07.2024. 16:30
  • Koprivničko-križevačka, Križevci

Evo tko ima najbolju kukuruznu silažu u Hrvatskoj

Zlatnom, srebrnom, odnosno brončanom plaketom za kvalitetu kukuruzne silaže nagrađeno je 17 proizvođača iz 10 županija, objavio je HAPIH. Tko je dobio najvišu ocjenu?

Foto: HAPIH
  • 101
  • 0
  • 0

Prezentirani su rezultati i uručene nagrade pobjednicima 7. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u Republici Hrvatskoj, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Ukupno je u njihovom Centru za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima, 4. srpnja 2024. godine dodijeljeno 17 nagrada od kojih četiri zlatne, osam srebrnih i pet bročanih plaketa za kvalitetu kukuruzne silaže, a listu najboljih predvodi silaža tvrtke Ena d.o.o. iz Gundinaca. Naglašavaju kako nagrađeni proizvođači dolaze iz 10 različitih županija, od Slavonije, preko središnje do sjeverozapadne Hrvatske. 

"Natjecanje se provodi u suradnji sa županijama koje su se odazvale pozivu nominirajući najbolja gospodarstava u proizvodnji mlijeka na svom području", istaknuli su.

U natjecanju sudjelovalo 275 gospodarstava

Kažu kako je u ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo 12 županija koje su financirale laboratorijska ispitivanja kvalitete silaže za 275 gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka.

fef
Silaža tvrtke Ena d.o.o. iz Gundinaca osvojila je najviše bodova

Po 25 uzoraka pristiglo je, dodaju, iz Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Varaždinske, Brodsko-posavske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, dok je 20 prikupljeno u Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj te 10 Istarskoj županiji. 

"Ovakav odaziv potvrda je da je kroz sedam godina provedbe, natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže prepoznato i od jedinica regionalne samouprave i od samih proizvođača kao kvalitetan i uspješan projekt", rekao je Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda.

Dodao je kako projekt ima za cilj podići razinu svijesti proizvođača mlijeka o potrebi kontrole kvalitete stočne hrane, u ovom slučaju kukuruzne silaže kao osnovnog krmiva u obroku mliječnih krava na većini gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka. Naime, istaknuo je kako pravilno organizirana hranidba, temeljena na uravnoteženom obroku, jedan je od osnovnih preduvjeta za osiguranje dobrog zdravlja i maksimalne proizvodnje domaćih životinja. "Kako bi se obrok uskladio s potrebama životinja potrebno je poznavati njihove proizvodne potrebe te sastav i kvalitetu krmiva kojima se te životinje hrane."

fr
Ivica Vranić, voditelj HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda

"Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja uzoraka svaki proizvođač dobije opširno ispitno izvješće", dodaje voditelj Centra te pojašnjava da te podatke farmer može sam ili uz pomoć stručnih službi koristiti kao temelj za pripremu uravnoteženog obroka za svoje životinje ili za uklanjanje eventualnih nedostataka u pripremi krme.

Rade na najvećoj investiciji vrijednoj oko 750.000 eura

"Kontinuirano nastojimo poboljšati našu uslugu. U prilog tome ide i činjenica da upravo završavamo projekt rekonstrukcije Središnjeg laboratorija za kontrolu kvalitete mlijeka", rekao je prilikom dodjele nagrada zamjenik ravnateljice HAPIH-a, izv.prof.dr.sc. Krunoslav Karalić. Radi se o, kaže, najvećoj investiciji u HAPIH-u od 2019. godine čija je vrijednost oko 750.000 eura.

Dodao je, stoji u priopćenju, da je dokaz kvalitete njihovog rada kada se radi o laboratorijskim ispitivanjima stočne hrane porast broja uzoraka od 30 posto u prošloj godini. "Ovo natjecanje će, vjerujem, doprinijeti kvalitetnijoj hranidbi na mliječnim farmama što će rezultirati većom profitabilnošću proizvodnje mlijeka", poručio je.

efdc
Okupljeni proizvođači na dodjeli nagrada

Nakon provedenih laboratorijskih ispitivanja, prof.dr.sc. Matija Domaćinović s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek izvršio je analizu rezultata te bodovanje i rangiranje, a rezultate je ovom prigodom prezentirao dr.sc. Dragan Solić iz HAPIH-a. Opća je ocjena da je kvaliteta kukuruznih silaža bolja nego prijašnjih godina.

Prijave kreću već krajem godine

"Iz godine u godinu, sa svakim novim natjecanjem, nastojimo podići razinu kvalitete provedbe projekta, od samog uzorkovanja na terenu do ispitivanja uzoraka u laboratoriju", rekao je Vranić te poručio kako s obzirom na dobru prihvaćenost projekta od županija kao partnera, proizvođača, ali i struke, očekuju daljnji rast broja sudionika i još kvalitetnije rezultate u okviru 8. natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže u RH za koje prijave otvaraju već krajem godine.

Pregled nagrađenih proizvođača kukuruzne silaže

 


Fotoprilog


Tagovi

HAPIH 7. natjecanje kvalitete kukuruzne silaže Kukuruzna silaža Najbolja silaža


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje