Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Inovacije u poljoprivredi
  • 09.08.2023. 18:00

Farma s jedinstvenim sustavom zbrinjavanja i upotrebe stajnjaka

Sustav hranidbe koji smanjuje troškove. Razdvaja tekući i čvrsti stajnjak i koristi plin iz tekuće faze za prozračivanje pašnjaka.

Foto: Depositphoto/ahavelaar-ilustracija
  • 2.898
  • 174
  • 0

Nizozemski stočar Stan Bosman osmislio je inovativan način hranidbe krava i zbrinjavanja stajnjaka na svojoj farmi. Ima 130 muznih krava i njihovu telad na 70 ha zemljišta, piše Melkveebedrijf.

Inovativan sustav hranidbe

Svaki dio njegove farme je poboljšan inovativnim rješenjima. Distribucija hrane je smanjila troškove. Uklonio je ogradu sa središnjeg prostora i podigao traku iznad prolaza. Pregrade su s obje strane. Traka se namotava i odmotava pomoću motora strugača za stajnjak i tako dovodi hranu do krava. Trenutno Bosman i dalje puni traku pomoću miksera za stočnu hranu. U planu je da skladišni bunker bude smješten ispod štale i napunjen travnom silažom, koncentratima i kukuruznom silažom. Otamo se hrana dozira na automatsku traku koja je isporučuje nekoliko puta na dan.

Brosman uveo inovacije na farmu koje dovode do finansijske uštede Foto: FB/Stan Brosman

"Na ovaj način mogu dostavljati hranu više puta tijekom dana, a ne moram puno raditi. Bit će moguće podesiti vrijeme sustava hranidbe. Krave imaju pristup svježoj hrani tijekom cijelog dana. Vjerojatno se manje miješa nego u mikseru, ali budući da ja hranim češće, očekujem da će svaka krava dobiti ono što joj treba."

Navodi da je dobio prostor u štali. Krave lakše jedu, stoje uspravno i nisu nabijene uz hranilice. Tu je i ušteda za gorivo. Tjedno je samo na doziranje hrane trošio 200 eura za dizel.

Razdvaja tekući i čvrst stajnjak i hvata plinove

U ovoj štali posebna pažnja je posvećena eksperimentalnom upravljanju kravljim stajnjakom gdje se odvaja urin i čvrsti stajnjak. Na pod su postavljene profilirane gumene trake širine 40 cm sa rupama kroz koje otječe urin u spremnik. Između ovih trka se postavlja guma debljine 2 cm.

Čvrst stajnjak se prikuplja i transportira do skladišta sa dnom od drenažnog pijeska na plastičnoj podlozi, što omogućava da se suvišna vlaga iscijedi iz stajnjaka i teče niz odvod dok ne završi u spremniku za tekuću fazu.

Bosman ide dalje, jer robotom tretira tekuću fazu kiselom tekućinom što omogućava da ph vrijednost nije veća od 6,5 i tada prestaje ispuštanje amonijaka. Druga mogućnost je stabilizacija gnojnice bakterijama.

"Poanta priče je da ne dozvoljavam miješanje tekućeg i čvrstog stajnjaka."

Vjeruje da će ovakav pristup i gnojidba tla smanjiti potrebu za kupovinom mineralnih gnojiva Ističe prednost dodavanja čvrstog stajnjaka koji se dodaje po površini zemlje.

Njegov sljedeći eksperiment je izvlačenje zraka iz jame za stajnjak za prozračivanje pašnjaka kroz drenažne cijevi. Napominje da nisu potrebna velika ulaganja. Zračna pumpa usisava zrak iz spremnika i pumpa ga pod tlakom od 0,08 bara u posebno dizajniran sustav drenažnih cijevi ukupne dužine četiri kilometra. Cijevi se nalaze na dubini od 60 cm na udaljenosti od 8 m na pašnjaku od 3 ha. Amonijak se iz spremnika upuhuje u pašnjak i odmah postaje dostupan korijenu biljaka, dok metan oksidira s aerobnim bakterijama u tlu i razlaže na vodu i CO2, nakon čega postaje dostupan biljkama. Kisik koji se isporučuje s njim odmah postaje dostupan za život u tlu. 

Sustav za aeraciju stajnjaka radi od prošle godine i Bosman kaže da je bilo vidljivo da je trava bujnija i zelenija. Sada čeka rezultate analize tla. Sličan eksperiment provodi na susjednoj parceli s vanjskim protokom zraka i želi vidjeti utjecaj na razvoj korijena. Nada se da će to rezultirati boljim ukorjenjivanjem, većim rastom i manjim ispiranjem dušika. U suradnji sa znanstvenicima Sveučilišta Wageningen počet će raditi na načinima za izvlačenje metana iz štale, a vjerojatno će biti postavljen šator iznad hranidbenog područja jer 80 posto metana dolazi iz usta krava.


Tagovi

Čvrsti stajnjak Ishrana muznih krava Inovativna farma krava Aeracija stajnjaka Gnojidba Tekući stajnjak Hranidba muznih krava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB