Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptičja gripa
  • 16.11.2023. 11:30

Gdje je sve u Europi izbila ptičja gripa? Susjedi najzahvaćeniji

Ptičja gripa se širi. Već su tri mađarske županije zahvaćene, a pojavila se i u Italiji

Foto: Depositphotos/kolesnikovserg
  • 3.554
  • 265
  • 0

Najnovija vijest o izbijanju ptičje gripe nakon Hrvatske, dolazi iz Italije. Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) je u srijedu prijavila izbijanje visokopatogene ptičje gripe H5N1 na farmi u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Kako navodi Reuters, uginulo je deset peradi na poljoprivrednom gospodarstvu u mjestu Sant' Urbano, u regiji Veneto

Rapidno se širi Mađarskom

No, ova se bolest rapidno širi Mađarskom. Prvo je izbila na farmi tovnih pataka, na sjeveroistoku zemlje, 8. studenog, nakon toga se počela kretati prema zapadu i jugu. Početkom ovog tjedna je otkrivena u dvije županije, Borsod-Abaúj-Zemplén i Bács-Kiskun, koja graniči sa Srbijom i vrlo je blizu hrvatskom dijelu Baranje. Na prvoj je lokaciji usmrćeno 6.000 gusaka, a na drugoj 7.100 pataka gdje je infekcija otkrivena iz obveznog uzorka brisa prije klanja. 

Ptičja gripa potvrđena na farmi purana u Brodsko-posavskoj županiji

Mađarski laboratorij Nacionalnog ureda za sigurnost hrane Nébih u utorak je objavio da je bolest stigla i u županiju Csongrád-Csanád, na jugoistoku zemlje. U jatu rasplodnih gusaka od oko 6000 životinja pojavili su se, "klasični" znakovi zaraze, kao što je povećana smrtnost, smanjena potrošnja hrane i vode i sl., a koji su ukazivali na moguću infekciju. Sve će životinje biti eutanazirane. 

U Nizozemskoj i na Antarktici

Ovaj mjesec je otkrivena i u Nizozemskoj, i to na tri lokacije. Ondje je zbog toga ponovo uvedena obveza zatvaranja komercijalno uzgajane peradi. 

Zabrinjavajuće je što je ptičja gripa ove jeseni stigla i do Antarktika. Virus je pronađen u populaciji ptice čistačice zvane smeđi pomornik na Bird Islandu. Te su ga selice vjerojatno donijele sa sobom iz Južne Amerike gdje je bolest široko rasprostranjena i već je samo u Čileu i Peruu ubila oko 500.000 morskih ptica i 20.000 morskih lavova.


Tagovi

Ptičja gripa Zaraza Europa Mađarska Italija Nizozemska Antarktika H5N1


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]