Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gnojidba dušikom
  • 25.03.2024. 07:30

Gnojidba travnjaka dušikom - koliko za dva, a koliko za tri otkosa?

Dušik igra ključnu ulogu kada je riječ o prinosu, a u prosjeku ukupna godišnja količina po hektaru je 100 do 150 kg

Foto: Depositphotos/alho007
  • 2.292
  • 139
  • 0

Travnjaci se po reakciji na gnojidbu ne razlikuju mnogo od ratarskih kultura. I ovdje bi ravnoteža hranjivih tvari trebala biti optimalna kako bi se osigurao odgovarajući prinos i kvaliteta pokošenih usjeva. 

Kada je riječ o prinosu, ključnu ulogu igra dušik (N). Iako, da bi njegovo usvajanje bilo učinkovito, travnjak mora biti pravilno opskrbljen i drugim tvarima, navodi Farmer

Dva ili tri otkosa?  

U prosjeku, ukupna godišnja doza dušika na ovakvim površinama iznosi 100 - 150 kg po hektaru. No, gnojidba uveliko ovisi o kvaliteti tla zbog čega je najbolje napravit analizu. Također, udio ovog elementa ovisi o načinu upotrebe travnjaka. 

Ako se livada koristi za dobivanje dva otkosa, tada u prvoj dozi možemo primijeniti 70 - 90 kg (ako je ukupni udjel 100 - 150 kg N). U takvom se sustavu u prvoj dozi unosi 50 - 60 % ukupnog udjela N. Ako se planira košnja u tri otkosa, tada u prvoj primjeni uz istu ukupnu dozu N unosimo 60 - 80 kg (40 - 50 % ukupne doze). Navedeni iznosi odnose se na tlo prosječne kvalitete

Idućim aplikacijama pristupamo drugačije. U slučaju tri otkosa, preostalu planiranu dozu dušika primjenjujemo nakon košnje prvog i drugog otkosa, svaki puta po 25-30 %. U slučaju dva otkosa, druga doza, primijenjena nakon prve košnje, nadopunjuje ukupnu količinu N.

S obzirom na najveći potencijal prinosa u prvom otkosu, početna gnojidba treba biti količinski najveća.

Na površinama gdje je tlo izuzetno plodno i pruža izvanredne uvjete za rast, može se primijeniti čak i do 210 kg dušika. Naime, na livadama s velikim potencijalom, uz dobro vrijeme, toplo i kišovito, tako obilna gnojidba može dati vrlo dobar urod. 

Koje gnojivo koristiti?

Navodi se da će dobro poslužiti bilo koji oblik dušika. Za početak se preporuča nitratno gnojivo koje se brzo apsorbira iz tla te učinkovito djeluje na početni rast biljke te dugotrajno osigurava dostupnog dušika. Nakon prvog otkosa se preporučuje i urea. Također, odlična je i primjena gnojnice – kako na početku proljetne vegetacije, tako i nakon prve košnje. 

Pri planiranju gnojidbe treba voditi računa o dostupnosti tog elementa iz svih izvora. Procijenjeni unos dušika na travnjacima je oko 45 kg N po toni sijena ili 5 tona zelene krme.


Tagovi

Gnojidba travnjaka Gnojidba livada Dušik Dva otkosa Tri otkosa Gnojivo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#životinje
Boje slavonije 🦋