Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Geografsko porijeklo
  • 06.12.2023. 15:00

Goveda hranjena travom dobila oznaku zemljopisnog porijekla - u kojoj zemlji?

Zahvaljujući jedinstvenom načinu hranidbe goveda uspjeli su dobiti oznaku i to unatoč protivljenju susjedne države

Foto: Depositphotos/adrenalina
  • 1.218
  • 91
  • 0

Europska komisija je dodala irsku govedinu hranjenu travom, tzv. Irish Grass Fed Beef u registar zaštićenih geografskih oznaka (PGI), što je četvrta oznaka geografskog porijekla EU koja je dodijeljena cijelom otoku - uključujući Irsku i Sjevernu Irsku. 

Hranidba bazirana na travi

Riječ je o njihovoj jedinstvenoj ovisnosti o poljoprivredi koja se temelji na hranjenju stoke travom što predstavlja potencijal i za daljnji uzgoj.

On uključuje goveda koja najmanje 220 dana provedu na ispaši i koja s nje dobiju 90 posto hrane, a u zimskom periodu iz silaže i sijena.

Kao ovaj tip govedine mogu biti klasificirani samo trupovi određene kvalitete mesa i to od goveda koja su oteljena, hranjena i zaklana na ovom području. To su životinje oba spola, starosti do 36 mjeseci s ocjenom masti između dva i četiri te mesne krave starosti do 120 mjeseci s ocjenom masti između dva i pet.

Dugotrajan postupak

U kolovozu 2020., nakon provjere od strane irskog Ministarstva poljoprivrede, hrane i mora (DAFM), proizvođači su pokrenuli nacionalni postupak za prijavu PGI. Poslije konzultacija, Europskoj komisiji je podnesena prijavna dokumentacija u studenom 2020. godine.

Vlasti Ujedinjenog Kraljevstva su u ožujku 2022. podnijele "Obavijest o protivljenju". Zbog toga je postupak zahtijevao dodatno usuglašavanje.


Tagovi

Zaštićena geografska oznaka Irish Grass Beef Zemljopisno porijeklo Irska govedina Europska komisija Hranidba travom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.