Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 17.09.2024. 14:20
  • Bjelovarsko-bilogorska, Gudovac

Hoće li zaživjeti lani najavljeni tipski objekti za uzgoj svinja?

U sklopu Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, održan je okrugli stol na temu "Revitalizacija svinjogojstva na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom“, u organizaciji HPK.

Foto: shutterstock/Inna Sochinska (ilustracija)
  • 376
  • 39
  • 0

Prošle godine najavljeni tipski objekti za uzgoj svinja i dalje su daleko od realizacije, čulo se na okruglom stolu u organizaciji Hrvatske poljoprivredne komore "Revitalizacija svinjogojstva na područjima pogođenim afričkom svinjskom kugom“, održanom u sklopu 31. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma. 

Izrada idejnog rješenja, podsjetio je državni tajnik Mladen Pavić, bila je povjerena Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, no niti oni, a ni Ministarstvo poljoprivrede nisu bili zadovoljni dobivenim. 

"Pa je vraćeno na doradu", rekao je Pavić.

S druge strane, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK Antun Golubović naveo je da bi upravo tipski objekti mogli biti ključni za zadržavanje mladih obitelji u Slavoniji odnosno Hrvatskoj.

Trebaju li nam tipski objekti za farme svinja?

Kako je rekao, predložili su njihovu izgradnju za uzgoj sa šest krmača i stotinu tovljenika jer takav bi model bio mjera za hrvatsku obitelj u kojoj je jedan supružnik zaposlen, a drugi nezaposlen.

Dodatni prihodi od svinjogojstva, smatra, mogli bi biti prevaga u odluci ostati ili ne u ruralnom prostoru. Kao prednost iznio je i činjenicu da se takve objekte može napraviti brže i jeftinije pa i financiranjem putem EU fondova. 

Antun Golubović, Mladen Pavić, Davor Pašalić, Boris Lukić i Miroslav Kuskunović (s lijeva na desno, foto: Ž.R. Kristić))

Inače, krajnji rok za izgradnju je proljeće iduće godine, a u međuvremenu se čeka konačno rješenje kojim bi trebali svi biti zadovoljni. 

A gdje smo sa svinjogojstvom? Podaci koji su istaknuti u Gudovcu kažu da smo s 57 posto u 2019., lani pali na tek 50 posto samodostatnosti, što dakle znači da ostalih 50 posto uvozimo. Vezano uz samu afričku svinjsku kugu situacija je trenutno stabilna, a država je, naglasio je Pavić, dosad isplatila 50 milijuna eura za odštetu i pomoć svinjogojskom sektoru. 

Ove godine imali smo šest slučajeva zaraze s oko 200 grla. 


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinjogojstvo Tipski objekti Afrička svinjska kuga Antun Golubović Mladen Pavić


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na fotografiji se nalazi mladi medvjed u svojem prirodnom okruženju. Medvjed je smeđe boje, s gustim, mekim krznom koje mu prekriva tijelo.Medvjed djeluje radoznalo dok promatra okolinu.
#RuralFoto #životinje