Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijevoz životinja
  • 11.12.2023. 12:00

HPK i Copa Cogeca: Nova pravila prijevoza kontraproduktivna su za dobrobit životinja

Iako postoje neka tehnička poboljšanja u prijedlogu o transportu životinja, ona su potkopana usko restriktivnim pravilima, kontraproduktivna su za dobrobit i diskriminirajuća za neke države članice, kažu u HPK.

Foto: Depositphotos/Miguel-Perfectti
  • 1.135
  • 81
  • 0

Europska komisija objavila je dugo očekivana revidirana pravila za zaštitu životinja tijekom prijevoza, gdje su neka tehnička poboljšanja potkopana proizvoljnim i restriktivnim pravilima koja su diskriminirajuća za neke države članice i mogu poremetiti jedinstveno tržište, upozoravaju iz Hrvatske poljorivredne komore (HPK).

Ističu da je zaključak kojega je donijela Copa Cogeca, organizacija koja predstavlja poljoprivredne proizvođače i zadruge u Europi, da zahtjevi koji se trebaju ispuniti za transport životinja moraju biti specifični za svaku vrstu i bazirani na znanstvenim saznanjima. 

Koja su sve sporna pravila?

Iz HPK navode i koja su sve sporna pravila na koje je ukazuje Copa Cogeca:

Minimalna dob za mlade životinje koje se prevoze dalje od 100 km: Povećanje minimalne dobi za prijevoz teladi na pet tjedana (u usporedbi sa 14 dana u sadašnjoj uredbi), odnosno tri tjedna za prasad, janjce i jarad, mnoge bi farme dovele do kraja njihove djelatnosti. Mliječne farme morale bi u potpunosti obnoviti svoje strukture, što bi za mnoge bilo neizvedivo. U to su uključeni mnogi troškovi, kao što su: dodatno financiranje, dodatni zahtjevi za zemljištem, gospodarenje gnojem i ekološke dozvole.

Ograničenje vremena putovanja do klanja od 9 sati značilo bi da bi poljoprivrednici u nekim državama članicama odmah izgubili pristup mnogim klaonicama. To je vrlo zabrinjavajuće jer se u EU već odvija proces koncentracije klaonica. To bi dodatno ubrzalo proces depopulacije ruralnih područja.

Slično tome, ograničavanje vremena putovanja cestom u druge svrhe osim klanja prekinulo bi opskrbne lance koji su godinama izgrađeni u mnogim državama članicama. To bi bilo diskriminirajuće prema državama članicama s većim udaljenostima, neodgovarajućom infrastrukturom ili planinskim regijama.

Zabrinutost zbog potencijalne diskriminatorne prirode ove reforme također je vidljiva na ograničenjima putovanja na temelju maksimalnih i minimalnih temperatura. Potreba za noćnom vožnjom u slučaju prognozirane temperature veće od 30 stupnjeva remeti i dobrobit životinja (sve vrste stoke u opsegu su dnevne) i društvenu perspektivu (dostupnost i fleksibilnost radne snage) i kažnjavala bi prijevoz ljeti, osobito na jugu.

Nova pravila o dopuštenom prostoru i minimalnoj okomitoj visini smanjila bi broj životinja koje se mogu utovariti na kamion u usporedbi s trenutnim standardom. Povećanje praznih prostora između njih moglo bi dovesti do ozljeda uslijed kretanja vozila, kao i do problema sa sigurnošću na cesti. Osim toga, povećanje broja kamiona na cesti kako bi se nadoknadilo smanjeno opterećenje imalo bi vrlo značajan utjecaj na emisije ugljika i potrebe za radnom snagom.

Stočarstvo zadržava ljude u ruralnim područjima

"Podržavamo zahtjev Copa Cogece, u kojem se pozivaju Europski parlament i Vijeće da razmotre sva problematična pitanja i osiguraju potrebne prilagodbe za daljnja poboljšanja prijedloga, kako bi ga učinile provedivim, nediskriminirajućim i znanstveno utemeljenim", navode iz HPK.

Transport živih životinja je, ističu, neraskidiv dio stočarske proizvodnje i prehrambene industrije. "Bez toga nema ni stanovništva u ruralnim područjima gdje je sve veća depopulacija. Upravo stočarska proizvodnja zadržava ljude u tim sredinama, posebno u planinskim područjima", napominju.

Procurio dokument o transportu životinja - najavljuju se stroži uvjeti?

Iz HPK dodaju kako je za poljoprivrednike i poljoprivredne zadruge u EU dobrobit životinja ključan standard koji su predani osigurati. Dok su tehnologija i prometna infrastruktura uvelike napredovale u posljednjih 20 godina, osnova na kojoj je izgrađena Uredba 1/2005 još uvijek vrijedi.

"U našem je interesu podržati usklađenu provedbu i provedbu pravila, utemeljenu na znanosti i konkretnom iskustvu. Iako postoje neka tehnička poboljšanja u prijedlogu, nažalost, ona su potkopana usko restriktivnim pravilima koja su daleko od praktičnog iskustva, kontraproduktivna su za dobrobit životinja i diskriminirajuća za neke države članice", kažu u HPK.

Zaključuju da su predložena prijelazna razdoblja pretjerano kratka i nespojiva s ulagačkim kapacitetima. "Zato će HPK u narednom razdoblju kroz sve svoje Odbore koje se bave stočarstvom skupiti prijedloge i mišljenja kako bi s njima išli prema nadležnim institucijama i hrvatskim EU zastupnicima", napominju dodavši da im je važno da se o ovim pitanjima provede stručna rasprava unutar njihovih stočarskih odbora.


Tagovi

HPK Copa Cogeca Prijevoz životina Zaštita životinja Prijedlozi Dobrobit životinja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB