Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Riječ stručnjaka
  • 02.06.2024. 10:30

Hranidba rasplodnih junica: Kako na plodnost utječu kvaliteta i količina hrane?

Preobilna hranidba junica može dovesti do pretjeranog nagomilavanja masti u vimenu.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 334
  • 70
  • 0

Intenzivnost hranidbe junica i visina ostvarenog dnevnog prirasta direktno utječu na profitabilnost proizvodnje, omogućujući uvođenje junica u rasplod, teljenje i laktaciju u ranijem uzrastu i skraćujući na taj način period njihova uzgoja. S druge strane, preobilna hranidba može dovesti do pretjeranog nagomilavanja masti u vimenu i negativno utječe na razvoj žljezdanog epitelnog tkiva vimena.

"Sve su to preduvjeti za uzgoj zdravih, visokokvalitetnih junica, s visokim potencijalom za proizvodnju mlijeka, ali uz prihvatljive troškove za gospodarstvo", kaže stručni savjetnik za stočarstvo Dejan Obradović. 

Kako napominje, ciljevi su sljedeći:

  • dostizanje spolne zrelosti prije 12 mjeseci starosti;
  • prvo osjemenjivanje s 13-14 mjeseci;
  • prvo teljenje s 22-24 mjeseca;
  • odgovarajući dnevni prirast.

Hranidba u prvoj godini 

Tjelesna masa u vrijeme prvog osjemenjavanja treba biti 55 posto od maksimalne tjelesne mase životinje (oko 350 kg kod holsteina), napominje ovaj stručnjak. Težina u vrijeme prvog teljenja treba biti 85 do 90 posto od maksimalne tjelesne mase (600 do 620 kg kod holsteina).

"Hranidba u prvoj godini života treba biti takva da ne dođe do tovljenja grla kako se to ne bi negativno odrazilo na razvoj mliječne žlijezde. Što će se od hraniva koristiti ovisi od godišnjeg doba kao i količine i kvalitete voluminoznih hraniva."

Ukoliko voluminoznih hraniva ima dovoljno i ako su dobre kvalitete mogu se davati po volji, a koncentrate ograničiti.

"Kada se koristi zelena masa, sijeno i silaža, može se koristiti i prekrupa zrnevlja žitarica s dodatkom premiksa vitamina i minerala", savjetuje Obradović.

Oprez s količinom hrane

Obrok za junice s navršena četiri mjeseca života sastoji se od tri do četiri kilograma sijena i manje količine zelene hrane i silaže (do osam kg) i oko dva kilograma koncentrata po grlu dnevno.

"Kasnije se zelena hrana i silaža povećava na oko 12 kg, a koncentrat smanjuje na 1-1,5 kg dnevno. U periodu od devet do12 mjeseci sijeno se može još smanjiti (na 1-1,5 kg), zelena hrana ili silaža povećati na 13-15 kg, a koncentrat potpuno izostaviti ili davati od oko jedan kilogram dnevno."

Nakon prve godine ključna je voluminozna hrana 

Nakon navršene jedne godine u hranidbi junica koncentrat se može isključiti i hranidba se bazira isključivo na kvalitetnoj voluminoznoj hrani gdje se ona daje po volji. Na taj način osigurava se dnevni prirast od 600 do 750 grama.

"Ukoliko voluminozna hrana nije kvalitetna ili je nema u dovoljnim količina u obrok se može uvesti i koncentrirana hrana i to do dva kilograma na dan. U tom periodu uz konzumiranje manjih količina koncentrata junice mogu pojesti i oko 18 do 20 kg silaže i jedan do tri kilograma sijena", kaže on.

Poboljšati hranidbu pred oplodnju

Kako bi oplodnja bila uspješna neophodno je poboljšati hranidbu tri, četiri tjedna pred oplodnju i dva do tri tjedna nakon oplodnje. Time se jače ispoljava estrus i generalno su bolji rezultati oplodnje.

"Nakon petog mjeseca steonosti rastu potrebe zbog intenzivnog razvoja ploda, a naročito dva do tri mjeseca pred teljenje i treba u tom periodu obaviti normiranje obroka. Pri kraju bremenitosti količina sijena se povećava, a količina sočne hrane smanjuje. Količina koncentrata se na dva do tri dana pred teljenje smanjuje na jedan do dva kilograma ili se potpuno ukida ovisno od brzine nalijevanja i općeg stanja vimena junica."

Dugovječnost muznih krava - iskustva i preporuke

Kako savjetuje ovaj stručnjak, na približno 24 sata pred teljenje junicama se daje samo manja količina sijena kako bi se smanjila popunjenost probavnih organa i tako olakšalo samo teljenje. Voda treba biti stalno na raspolaganju. Poslije teljenja daje se topao napitak vode i mekinja, a zatim manja količina sijena.

"Narednih dana, ukoliko je teljenje prošlo bez problema i stanje vimena je zadovoljavajuće, postepeno se povećava količina sijena, sočne hrane i koncentrata do potpune normalizacije hranidbe", zaključuje ovaj stručnjak.


Tagovi

Količina hrane Dejan Obradović Hranidba junica Hranidba pred teljenje Kvaliteta hranidbe


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".