Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Visok rizik
  • 31.07.2024. 15:30

Hrvatska stopirala izdavanje odobrenja za uvoz malih preživača iz Grčke i Rumunjske

Visok je rizik od unosa ove bolesti u Hrvatsku, navode iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Foto: Depositphotos/Vadim Vasenin
  • 363
  • 67
  • 0

Zbog nastavka širenja kuge malih preživača i posljedično visokog rizika od unosa ove bolesti u Hrvatsku, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva odlučilo je u suradnji s Državnim inspektoratom da neće izdavati odobrenja za unos pošiljki ovaca i koza s cjelokupnog teritorija Grčke i Rumunjske, objavljeno je na stranicama resornog ministarstva. 

Trenutno, dodaju, ne postoje ograničenja za meso i mesne proizvode malih preživača te ostale proizvode koji su dobiveni od ovaca i koza, a koje su podrijetlom izvan zona ograničenja navedenih država.

Šire se kuga malih preživača i virus plavog jezika

Odluka je donesena nakon što su nadležna tijela dvaju država izvijestila o daljnjem širenju kuge i njihovoj odluci kako više neće slati pošiljke životinja u druge države članice EU bez njihova odobrenja.

Navode i da je Hrvatska o ovoj odluci obavijestila Europsku komisiju te nadležno tijelo Rumunjske, iz koje nam je i pristizao najveći broj pošiljki malih preživača.

Ova mjera je privremenog karaktera i revidirat će se nakon što Rumunjska i Grčka izvijeste države članice EU o prestanku širenja kuge malih preživača i opozivu odluke o obvezi dobivanja odobrenja pošiljke živih ovaca i koza od strane država odredišta prije upućivanja s mjesta otpreme, stoji u objavi. 


Tagovi

Kuga malih preživača Unos pošiljki ovaca i koza Odobrenja Ministarstvo poljoprivrede DIRH


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".