Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 14.07.2023. 16:30

Hrvatska veterinarska komora izdala apel zbog afričke svinjske kuge

Komora apelira na posjednike da se u cijelosti pridržavaju svih propisanih mjera u zonama zaštite i zonama nadziranja koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija.

Foto: Depositphotos/robert_g
  • 4.073
  • 240
  • 0

"Afrička svinjska kuga (ASK) je zarazna virusna bolest isključivo domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost svinja može doseći i sto posto", upozoravaju iz Hrvatske veterinarske komore.

Virus je, kažu, izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području. "Bolest nije opasna za ljude i druge životinje, ali se vrlo brzo širi bez obzira na granice, te ima ozbiljne socioekonomske i javnozdravstvene posljedice", navode u priopćenju.

Apeliraju na mjere

Hrvatska veterinarska komora apelira na važnost provedbe mjera pasivnog i aktivnog nadzora Afričke svinjske kuge sukladno Programu nadziranja ASK za 2023. godinu te nužnost edukacije posjednika svinja u odnosu na njihovu obvezu osiguravanja i provođenja dodatnih biosigurnosnih mjera u objektima u kojima se drže svinje.

Komora apelira na posjednike da se u cijelosti pridržavaju svih propisanih mjera u zonama zaštite i zonama nadziranja koje odredi Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarska inspekcija, a koje su sadržane u Naredbi o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. "Mjere je nužno s pažnjom čitati i s punom odgovornošću iste provoditi", upozorili su.

Naime, svaku promjenu zdravstvenog stanja i/ili uginuće svinja, žurno i bez odgađanja potrebno je prijaviti veterinaru te je najstrože zabranjeno zakapanje uginulih svinja bez stručnog postupanja i utvrđivanja uzroka uginuća.

Svi subjekti se trebaju pridržavati zakonskih propisa

U ovoj situaciji sprečavanje pojave ASK-a kod domaćih svinja i sprečavanje njenog daljnjeg širenja postavlja se kao imperativ, koji će osigurati opstanak svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj i spriječiti nastanak iznimno velike gospodarske štete.

"U tome ćemo uspjeti ako se posjednici svinja, njihovi prijevoznici, trgovci, subjekti u poslovanju s hranom i hranom za životinje i veterinarska služba, budu u cijelosti pridržavali svih zakonskih propisa koji reguliraju kontrolu, sprečavanje pojave i suzbijanje bolesti", dodaju iz Komore.

Kako se afrička svinjska kuga proširila svijetom - hranom iz zrakoplova?

Komora ističe važnost i ulogu veterinarske struke u kontroli i suzbijanju zaraznih i nametničkih bolesti životinja i zoonoza, osobito u slučajevima pojave naročito opasnih bolesti koje izazivaju velike gospodarske štete, kakva je i ASK te stoga poziva sve veterinarske djelatnike da prilikom zaprimanja prijave bolesti svinja postupaju u skaladu sa zakonodavnim okvirom i pravilima struke, pridržavajući se strogih biosigurnosnih mjera.

Kako su podsjetili, od prvog slučaja ASK na području Republike Hrvatske, podizanjem intenziteta uzorkovanja i pregledom kontaktnih gospodarstava u odnosu na one na kojima je prvotno potvrđena sumnja, ova je bolest do danas, potvrđena na ukupno 84 gospodarstva na području Vukovarsko-srijemske županije i dva u Brodsko-posavskoj županiji, općinama Sikirevci i Gundinci, a od 12.7. iz jedne uginule divlje svinje izoliran je virus ASK i u Karlovačkoj županiji, Općini Rakovica.


Tagovi

ASK Hrvatska veterinarska komora Apel Afrička svinjska kuga Uzgoj svinja Virus


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja