Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stradale farme
  • 21.07.2023. 08:55
  • Osječko-baranjska, Strizivojna

Ima li kraja? Tuča prije tjedan dana poharala polja i voćnjake, vjetar sad uništio farme

Dožupan Osječko-baranjske županije Mato Lukić obišao je jučer poljoprivrednike u Općini Strizivojna čije su farme teško stradale. Isti dan proglašena je prirodna nepogoda zbog tuče koja je 13. srpnja nanijela velike štete.

Foto: OBŽ
  • 938
  • 96
  • 0

"Hranio sam stoku kad je krenulo. To se ne da riječima opisati. Sin i ja smo se maknuli u zaklon, a krov na farmi je u komadu podigao vjetar i odnio tristotinjak metara dalje u polje. Nosio je bale sjena koje su teške i do 700 kilograma i razbacao ih po polju. Krave su ostale pod vedrim nebom, na kiši", opisao je Tomislav Asić, poljoprivrednik iz Strizivojne trenutke olujnog nevremena koje je protutnjalo i ovom općinom u Osječko-baranjskoj županiji. 

Na području Strizivojne koja broji oko 2.500 stanovnika, 25 je OPG-ova koja se isključivo bave poljoprivredom, a još ih je 40 kojima je to dodatni izvor prihoda. Štete su ogromne, u što se jučer uvjerio i dožupan Mato Lukić koji je s načelnikom Josipom Jakobovićem obišao oštećene farme. 

Među onima koji su pretpjeli štetu je i Nikola Degmečić koji je prije desetak godina proglašen najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom. 

"Sve se dogodilo u trenu, trajalo je dvadesetak minuta. Nije se vidjelo ništa ni prije kiše, a ni poslije koliko je vjetar bio snažan i koliko je dizao prašinu. Cijeli dan skupljamo dijelove krova sa susjednih njiva, još nismo sve pokupili", rekao im je ovaj vlasnik 180 goveda koji štetu procjenjuje na minimalno pet, šest tisuća eura. 

Krovova na farmama - nema

"Sobzirom na to da je ova godina za nas poljoprivrednike bila loša, to je za nas u ovom trenutku veliki novac", rekao je Degmečić.

Načelnik općine Jakobović naglasio je da je povjerenstvo obišlo teren i u tijeku je izrada procjene štete s kojom će prema Županiji već danas uputiti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode

A samo tjedan dana prije, dijelove ove Županije pogodilo je nevrijeme s tučom. Upravo jučer, župan Ivan Anušić proglasio je prirodnu nepogodu za gradove Belišće i Donji Miholjac te općine Bilje, Čeminac, Dardu, Jagodnjak, Podravsku Moslavinu i Viljevo. 

Štete na kulturama i do 100 posto 

Kako su naveli iz OBŽ-a, ukupna procijenjena šteta iznosi gotovo 20 milijuna eura, a kreću se od 30 do 100 posto. Najveće su zabilježene na području općine Bilje i Darda u Baraniji gdje se procjenjuje da je šteta na ratarskim kulturama, voću, povrću i trajnim nasadimo između 90 i 100 posto.

Dožupan Lukić za danas je najavio sjednicu Stožera civilne zaštite kako bi razmotrili mogućnosti za pomoć oštećenima. u novom nevremenu. Žurne službe, istaknuo je, od jučer su na terenu ne samo u ovoj nego i u susjednim županijama kojima pomažu u saniranju štete. 

Općina Strizivojna inače, okružena je prostorom Brodsko-posavske županije, odnosno općinama Vrpolje, Velika Kopanica i Gundinci te Vukovarsko-srijemske odnosno općinom Stari Mikanovci. Također područjima na kojem su ogromne štete i gdje su poharane farme obitelji Zdunić i Kostić o kojima smo jučer pisali. 


Fotoprilog


Tagovi

Stradale farme Strizivojna Tomislav Asić Nikola Degmečić Mato Lukić Josip Jakobović Ivan Anušić OBŽ Prirodna nepogoda


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).


Partner