Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 21.07.2023. 15:05

Ipak neće biti preventivne eutanazije zdravih svinja na objektima 0, 1 i 2 kategorije?

Načelnik Općine Drenovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Josip Nasurović objavio je da je izašla nova naredba o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. Potvrdu smo zatražili i od Ministarstva poljoprivrede.

Foto: Martina Pavlović
  • 2.768
  • 202
  • 0

Mali, ali slatka pobjeda, tim je riječima načelnik Općine Drenovci u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Josip Nasurović opisao, kako kaže, objavu nove naredbe o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge. 

Prema njoj, tvrdi, nema preventivne eutanazije zdravih svinja na objektima 0, 1 i 2 kategorije. 

"Time smo si osigurali vrijeme za bolju poziciju", napisao je na svom facebook profilu. 

Potvrdu navedenoga, zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede te dobili kratak odgovor: ""Dostavljamo Vam novu Naredbu o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj, koja je objavljena u NN 18.07.2023., u kojoj su navedene kategorije 0, 1, 2, 3 i 4."

Što donosi nova naredba?

Između ostalog, u njoj se u članku 1. navodi ovo: 

(2) U svrhu sprječavanja daljnjeg širenja afričke svinjske kuge na objektima visokog rizika i to na neregistriranim i nekategoriziranim objektima te na objektima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona zaštite, naređuje se preventivno usmrćivanje svih zatečenih svinja.

(3) U svrhu sprječavanja daljnjeg širenja afričke svinjske kuge na objektima kategorije 0, 1 i 2 smještenim na području zona nadziranja, a koji nisu epidemiološki povezani s pozitivnim objektima te ukoliko u proteklih 15 dana od dana kliničkog pregleda svinje nisu pokazivale znakove bolesti i nije bilo uginuća, naređuje se uklanjanje svih svinja zatečenih na objektu, u klaonici određenoj od strane Ministarstva poljoprivrede smještenoj na području zone nadziranja, najkasnije u roku od 15 dana od provedenog popisa iz stavka 1. ovoga članka, s time da se meso tih svinja mora preraditi u objektu klanja ili objektu za preradu određenom od strane Ministarstva.

(4) U slučaju nemogućnosti klanja svinja s objekata iz stavka 3. ovoga članka, naređuje se preventivno usmrćivanje svih zatečenih svinja.

(5) Iznimno od odredbi stavaka 2., 3. i 4. ovoga članka, na objektima koji udovoljavaju uvjetima za kategoriju 3 te svim dodatnim uvjetima biosigurnosti propisanim ovom Naredbom, dozvoljava se rekategorizacija.

Dakle, ako ste u zoni nadziranja, moći ćete u ovlaštenim klaonicama zaklati svinje i preraditi meso. 

Cjelovitu Naredbu pročitajte ovdje, a rješenje o određivanju zona ograničenja i zaraženog područja u kojoj su navedene općine, ovdje.  


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Nova naredba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".