Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 11.07.2024. 08:55

Isporučili mlijeko, a ostali bez novca - dio mljekara ogorčen administracijom

Tko nije udovoljio uvjetu od 4.310 kg mlijeka po svakoj kravi, ostao je bez potpore za cijelo stado - je li to normalno, pitaju poljoprivrednici?

Foto: Leticija Hrenković
  • 4.043
  • 298
  • 0

Zbog teške situacije u domaćem mljekarstvu država daje proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka (PVP). Mogu je dobiti oni poljoprivrednici koji ga isporučuju otkupljivačima ili stavljaju u javnu potrošnju.

Svaki mjesec mljekari moraju ukucati podatke o količinama proizvedenog mlijeka u web aplikaciju Ministarstva poljoprivrede, što je jedan od uvjeta dobivanja novčane potpore od dvestotinjak eura po grlu godišnje.

Prije isplate administracija izračuna broj prihvatljivih grla tako što količinu proizvedenog na svakoj farmi podijeli s 4.310 kg (što je hrvatski prosjek po grlu) te isplati novce za onoliki broj krava koji se dobije rezultatom te jednostavne matematičke operacije.

Vuk sit koza cijela, rekli bismo. Međutim, lani su uvedena drugačija pravila, zbog kojih su ove godine brojni mljekari ostali bez potpore.

Da stvar bude gora, ta pravila sljedeće godine neće vrijediti, pa se s razlogom pitaju igra li se administracija s njihovim životima. 

Korak unatrag i FT1P

Pravilnikom o izravnim plaćanjima za 2023. godinu (Podintervencija 32.01.01.) uvedena je novost za one koji su ostvarivali proizvodno vezanu potporu za krave u proizvodnji mlijeka.

Riječ je o minimalnoj godišnjoj proizvodnji koju su brojni prihvatili s odobravanjem, obzirom da se radi zaista o maloj količini.

Računa se kao umnožak od 4.310 kg mlijeka po grlu i broja grla prisutnih na poljoprivrednom gospodarstvu na dan 31. listopada 2023. godine.

Mljekaru koji ispuni taj uvjet isplaćuje se potpora za onoliki broj krava prisutnih na poljoprivrednom gospodarstvu na spomenuti dan, ali ako ne udovolji uvjetu minimalne proizvodnje po svakoj, ne može dobiti potporu ni za jednu kravu koju je prijavio na Jedinstvenom zahtjevu.

Autori tog pravilnika nisu uzeli u obzir uobičajene situacije na farmama, poput one da se junice otele u "krivo vrijeme". Naime, i one ulaze u ukupan broj krava na gospodarstvu, iako nisu mogle proizvesti traženu količinu mlijeka.

Upravo to se dogodilo kravama našeg sugovornika, koji je, kao i brojni drugi poljoprivrednici koji nam se javljaju ovih dana, želio ostati anoniman.

"Mi smo ostali bez potpore jer su nam se dvije junice otelile tijekom ljeta i ušle su u ukupan broj krava, a nisu mogle proizvesti 4.310 kg mlijeka", kazao nam je mljekar iz Dalmatinske zagore.

Ističe da politika njihove farme nije količina, već kvaliteta. "Krave držimo na škrtim krškim pašnjacima i one daju jako kvalitetno mlijeko za sir. Hrana im se ne servira, već moraju izaći na udaljeni pašnjak, pa su naši uvjeti otežani, a proizvodnja po kravi manja", objasnio je ogorčen neisplatom.

Kazuje i da krave kupuje iz zatvorenih sustava pa im treba vrijeme prilagodbe "ne mogu nova grla jednako sudjelovati u ukupnoj proizvodnji mlijeka kao krave koje su na farmi cijelu godinu ili duže".

Isto tako, nije mu jasno zašto je lani imao mogućnost u administrativnom sustavu izabrati grla iz JRDŽ-a koja će prijaviti za PVP, a koja neće dok su "sad nas vratili korak unatrag, a svima su puna usta digitalizacije i smanjenja birokracije".

Njegov kolega koji se susreo s istim problemom, kaže da bi pravedno bilo isplatiti potporu za krave koje udovoljavaju uvjetima, odnosno za one koje su isporučile tu minimalnu količinu mlijeka, a ne oduzeti potporu cijelom stadu, jer su mljekari računali na te novce.

Novi apsurd na vidiku

Naši sugovornici ističu da je još veći apsurd što će se sljedeće godine potpora za krave u proizvodnji mlijeka isplaćivati za sva grla bez obzira koliko ona proizvela mlijeka te godine, što, smatraju, otvara mogućnost za velike malverzacije.

Svake godine Ministarstvo poljoprivrede donosi drugačija pravila po kojima poljoprivrednici moraju postupati, u suprotnom ostaju bez novca. O njima se vrlo malo komunicira unaprijed. O razlozima njihova uvođenja ili rezultatima niti itko govori niti odgovara za donesene propise.

Nije riječ o malim novcima. Za PVP za krave u proizvodnji mlijeka iznos potpore po grlu iznosi 247 EUR. U slučaju većeg broja utvrđenih grla na razini cijele države, jedinični iznos potpore može biti umanjen za najviše 10 posto, a minimalni iznos je 222,30 EUR.

Uz nabrojene uvjete, svaki mljekar mora po novom završiti tečaj izobrazbe na temu antimikrobne rezistencije i tečaj izobrazbe na temu zaštite voda od onečišćenja uzrokovanog nitratima poljoprivrednog podrijetla. I to u godini podnošenja zahtjeva za potporu.

Edukacija je svakako nužna i potrebna, ali tečaj ne ovisi samo o poljoprivredniku nego i o administraciji koja ih organizira, a nedostatak papira o položenom tečaju svakako ne bi trebao biti razlog neisplate potpore, ako su ostali uvjeti ispunjeni.

Mljekarstvo nam je na klimavim nogama odavno, a ono malo mljekara što imamo maltretiramo novim pravilima svako malo. Svi se slažu da im treba pomoći, donose se programi razvoja, ali rezultata nema.

Nema još niti informacije iz Ministarstva kada će biti raspisan prvi natječaj iz Programa razvoja sektora mljekarstva, kojega farmeri očekuju već šest mjeseci, te Programa državne potpore za razvoj stočarstva na području krških pašnjaka i parkova prirode, koji je odavno prošao javno savjetovanje. 


Tagovi

PVP za krave u proizvodnji mlijeka Isplata izravnih plaćanja 2024 APPRRR Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistra politologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj.