Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rekorderka
  • 28.09.2024. 10:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Posušje

Ivanova krmača oprasila 26 mladih: "Imam dobrog prasca"

Sam je uzgojio svinju rekorderku, jednako kako i ostale, a kada je vidio koliko prasadi daje, zvao je veterinare da provjere "što se s njom događa".

Foto: Ivan Bešlić
  • 1.397
  • 0
  • 0

Svinja iz Posušja postala je medijska senzacija preko noći. Na svijet je donijela 26 praščića i dospjela na naslovnice brojnih portala koji je nazivaju rekorderkom. Nevjerojatan je to događaj bio i za domaćina, Ivana Bešlića, kojeg 20-tak mladih ne bi iznenadilo jer se i ranije znalo događati, ali baš 26 odjednom neviđeni je fenomen i za ovog poznatog uzgajivača.

Tog je dana, kaže, bilo duplo slavlje.

"Reći ću pošteno, bio sam na utakmici, igralo je Posušje i pobijedilo. Kad sam ušao u štalu, vidio sam njih šest, a mali, znao sam odmah da će ih biti puno. Prošli put ova je oprasila 22, sad je 26 nisam toliko očekivao, nešto se događa da mi stalno daje rekorde", priča Ivan, koji je nekada držao veliku farmu, a otkako je u mirovini brine se o nekoliko grla.

Brižna majka

Oko 14 krmača je trenutno u svinjcu. Sam je, kaže uzgojio i ovu rekorderku jednako kako i ostale, a kada je vidio koliko prasadi daje, zvao je veterinare da provjere "što se s njom događa". No, kako dodaje, rekli su mu da je sve u redu i da će toga još biti.

Ponosan je ovaj domaćin na svoju krmaču za koju kaže i da je vrlo brižna majka. "Ona je inteligentna i toliko kulturna. Začuđen sam kako se ona gura, nosi ih da ne idu na mokro, ne da im prići, čim bih krenuo uzeti ih, ona odmah za ruku, dobro ih čuva."

Ivan je odmah odvojio šestero i sam ih hrani

Znalo se, priča nam, događati da i druge oprase od 16 do 20 praščića. Baš prije neki dan tri njih su na svijet donijele 63 mladih. Teško je da svi prežive jer ih one same ne mogu prehraniti mlijekom. Prava je sreća i što je većina mladih od rekorderke preživjela, odnosno njih 23. Ali, Ivan je odmah odvojio šestero i sam ih hrani.

"Ostavio sam 17 uz nju, 14 je sisa pa nek se troje otima, ako počnu mršati i njih ću skloniti", kaže Bešlić i dodaje da ih hrani kravljim mlijekom koje kupuje od susjede, kako za sebe tako i za njih. U mlijeko doda i malo startera, a pošto su sitni mora i potpomoći s bocom.

Hrani ih kao gospodu

Čemu pripisuje svoj uspjeh u tovu, pitamo ovog domaćina, a on kaže da je hrana jako bitna, no da ne koristi koncentrate, odnosno vrlo malo tek nakon prašenja.

"Imam svadbeni salon i pekaru, pa dosta hrane ostane. Imaju tu još susjedi koji imaju salone i daju mi i oni što im ostane, masnoće i to, tako da se one dobro hrane. Imam jednu 400 kila u njoj", navodi Bešlić.

A, na pitanje, otkud toliko prasadi, s pika odgovori: "Imam dobrog prasca. I on se kod mene ovdje oprasio."


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Prašenje krmače Uzgoj svinja Svinjogojstvo Ivan Bešlić Svinja rekorderka Fenomen u svinjogojstvu


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kuća na kraju sela