Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mini mljekare
  • 10.04.2019. 11:55
  • Grad Zagreb, Zagreb

Iza nas je teško razdoblje za mljekare?

U Ministarstvu poljoprivrede jučer su potpisani ugovori o financiranju projekata izgradnje, opremanja i obnove mini mljekara, ali se govorilo i o izvozu mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
  • 696
  • 149
  • 0

Potpisivanje 10  ugovora, vrijednih 18,7 milijuna kuna, o financiranju projekata izgradnje, opremanja i obnove mini mljekara u okviru operacije 4.2.1. Objekti  malog kapaciteta za preradu mlijeka Programa ruralnog razvoja, održani su u utorak u Ministarstvu poljoprivrede u Zagrebu.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić tom je prilikom rekao da mljekarstvo u Hrvatskoj ima perspektivu. "Teško razdoblje je iza nas, a činimo sve da mljekarski sektor oporavimo", naglasio je. Stočarstvo se, dodao je, potiče i kroz natječaje za mini mljekare i sirane, kojih će biti još, jer otkupna cijena sirovog mlijeka nije poticajna za naše proizvođače, koji sad mogu zaraditi kroz dodatne proizvode.

I potrošači shvatili da je domaće kvalitetnije od uvoza 

Ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić je kazala da je na natječaj pristiglo 14 zahtjeva, a traženi iznos potpore je bio 20,5 milijuna kuna. Međutim, jedan korisnik je odustao, a tri nisu zadovoljavala uvjete natječaja. Vrijednost potpore po projektu za mini mljekare iznose od 15.000 do milijun eura, a intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto od ukupnih prihvatljivih troškova projekta. Potpisnici ugovora sad imaju osam mjeseci da skupe dokumentaciju i dobiju odobrena sredstva.

Dodijeljeno 18,7 milijuna kuna za izgradnju i opremanje 10 mini mljekara

Među njima je bio i predstavnik mini mljekare Euro-milk iz Zagrebačke županije, Božidar Kuzmić koji je kazao da mljekara radi 20 godina te dnevno otkupi od 160  kooperanata 25.000 litara mlijeka za što mora napraviti 500 kilometara. Dodao je da su mljekare imale vrlo teške godine od ulaska Hrvatske u EU do prije dvije godine, kad je nešto smanjen golem uvoz mliječnih priozvoda iz EU-a.

Prema Kuzmićevim riječima, i domaći potrošači su konačno shvatili da sve ono što je jeftino na tržištu nije i dobro, te su se počeli okretati domaćim mliječnim  proizvodima, koji su kvalitetniji od uvoznih.

Daleko je Kina? 

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije dolazi Adela Jareš iz OPG Jareš, kojoj je odobreno 199.693 kuna za povećanje kapaciteta kroz uvođenje novih proizvoda, a najveći iznos potpore je dobila mini mljekara Družba iz Vukovarsko-srijemske  županije, 7,4 milijuna kuna. Pavo Barić iz Družbe kaže da domaćih mliječnih proizvoda nema dovoljno ni za domaće tržište, a kamoli za izvoz u Kinu. "To mogu jedna Austrija ili Švicarska, jer EU ima znatne viškove mlijeka, a mi smo domaći stočni fond, bez kojeg nema ni domaćih mliječnih proizvoda - gotovo uništili", kaže.

Odgovarajući na upite, ministar Tolušić je kazao da Hrvatska čini sve kako bi ubrzala dugotrajnu proceduru oko izvoza hrvatskih mliječnih proizvoda  u Kinu, te je obećao pružiti pomoć onim mliječnim proizvođačima koji nađu svoj interes da izvoze u Kinu.

Naime, Hrvatska će s Narodnom Republikom Kinom tijekom službenog posjeta premijera Li Keqianga potpisati devet različitih sporazuma. Među njima je i potpisivanje protokola između Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Glavne carinske uprave NR Kine, a koji će omogućiti izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Kinu.


Tagovi

Mini mljekare Ruralni razvoj Mlijeko Stočarstvo


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.