Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba stoke
  • 24.07.2020. 15:00

Izoflavoni iz soje štite svinje od virusnih infekcija?

Svinje koje se redovno hrane sojom bolje su zaštićene od virusnih patogena, pokazalo je novo istraživanje sa Sveučilišta u Illinoisu. Taj učinak istraživači pripisuju izoflavonima, prirodnim spojevima ove mahunarke.

Foto: Flickr/United Soybean Board
  • 184
  • 13
  • 0

Virus reproduktivnog i respiratornog sindroma kod svinja (PRRSV) raširena je bolest koja američke proizvođače ove stoke košta oko 650 milijuna dolara svake godine. Sada su znanstvenici na Sveučilištu u Illinoisu dokazali da su životinje koje se redovno hrane sojom zaštićene od ovog virusa, a učinak pripisuju izoflavonima, odnosno prirodnim spojevima te mahunarke.

"Postoje dokazi da hranidba stoke sa sojom pomaže u zaštiti svinja od ovog virusa, ali još uvijek nije jasno kako djeluje", kaže za agdaily Ryan Dilger, koautor studije i izvanredni profesor na Odjelu za životinjske znanosti ovog sveučilišta. On i njegovi suradnici već su ukazivali na izoflavone iz ove biljke kao aktivne sastojke u hranidbi te su željeli dodatno istražiti tu hipotezu.

Najveća koncentracija izoflavona u soji

"U ovom istraživanju naročito smo promatrali njihov učinak na imunološki sustav", kaže Dilger. "Htjeli smo saznati kako možemo iskoristiti primarni izvor proteina u hranidbi koja se već koristi za svinje i pružiti praktičan način za proizvođače u borbi protiv ove bolesti", dodao je.

Razoran virus u stočarskoj industriji: Može uzrokovati 100%-tnu smrtnost, a lijeka nema

Riječ je o flavonoidnom spoju koji se prirodno pojavljuje u biljkama, a njegova koncentracija je visoka u soji. "Ovaj spoj ima već dobro poznate zdravstvene prednosti i koristi se kao dodatak u ljudskoj prehrani", objašnjava Brooke Smith, vodeća autorica studije i diplomirana istraživačica u programu Veterinarskih medicinskih stipendista.

"Kada su uključeni u hranidbu zaraženih svinja, čini se da ovi izoflavoni podržavaju ili pomažu ovim životinjama u uklanjanju sekundarnih infekcija ili im omogućavaju bolji imunološki odgovor tako da ne podlegnu infekciji", tvrdi Smith.

Dilger dodaje da je ovo istraživanje jedinstveno u fokusu na hranidbu. "Koristimo nešto što prolazi kroz probavni trakt da bismo pokušali promijeniti imunološki odgovor na virus koji se nalazi u plućima. Tako virus nikada ne dolazi u izravan kontakt s izoflavonima. To su dva različita sustava", objasnio je.

Tijek istraživanja

U istraživanje je bilo uključeno 96 svinja, podijeljenih u tri grupe. Dvije skupine su bile zaražene PRRSV-om, jedna je od tih skupina primila dodatak izoflavona, dok druga nije. Kontrolna skupina nezaraznih životinja nije dobila dodatke.

Zaražene životinje koje nisu konzumirale ovaj spoj imale su oko 50% veću stopu smrtnosti od infekcije od one koja je primala dodatak. Prema tome, izoflavoni bi mogli imati značajan ekonomski učinak na proizvođače, zaključili su istraživači.

Istraživači poručili: Držite se hranidbe sojom

U drugom dijelu studije istraživači su se konkretnije pozabavili mogu li ovi fitonutrijenti neizravno koristiti imunološkom sustavu mijenjajući profile bakterija u debelom crijevu svinja.

"Nismo znali postoji li izravni učinak izoflavona na imunološki sustav ili je to rezultat fitonutrijenta koji pogoduju rezidencijalnim bakterijama, a koji su tada imali neizravan učinak na domaćina", rekao je Smith.

Oni su uspjeli isključiti neizravni učinak ovog spoja putem bakterija. Međutim, iako nisu bili u stanju objasniti biološke mehanizme, jasno je da su izoflavoni korisni.

Kako sirova i prerađena soja utječu na hranidbu krava i proizvodnju mlijeka

Soja je obično dio prehrane svinja, a istraživači preporučuju proizvođačima da se toga drže. Iako ovi fitonutrijenti imaju široku paletu protuupalnih i antioksidativnih svojstava, oni također imaju komponente estrogena koje mogu utjecati na ženke u uzgoju i promijeniti reproduktivni ciklus. 

Istraživači ističu da njihova otkrića mogu imati značaj i na ljudsko zdravlje. "Uveli smo ljudski kontekst u stočarstvo i stavili ga u scenarij poljoprivrede. Otkrili smo nešto što može koristi proizvođačima svinja, ali svakako treba dodatna istraživanja kako bi pomoglo i ljudima", zaključio je Dilger.

Foto: Flickr licenca CC


Povezana biljna vrsta

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Tagovi

Hranidba svinja Svinje Soja Znanstveno istraživanje


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB