Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najteži bik
  • 20.05.2024. 09:00

Jablan i Robi najteži bikovi na Novosadskom sajmu - atrakcije od 1.500 kilograma

Ovi gorostasi su već nakon otvaranja sajamskih vrata, bili u centru pažnje posjetitelja.

Foto: Dinka Bogunović
  • 771
  • 72
  • 0

Titulu najtežeg bika na 91. novosadskom Sajmu poljoprivrede ravnopravno su podijelila dva gorostasa: Jablan, uzgajivača Radenka Jeremića iz Salaša Crnobarskog i Robi, vlasnika Dejana Takača iz Pačira. Teški su po 1.500 kilograma, a već nakon otvorenja sajma, bili su u centru pažnje posjetitelja.

Jablan (naslovna fotografija) je čisti austrijski simentalac, star tri godine. Pobjednik je u ovoj kategoriji već drugu godinu zaredom. Od prošlog sajma, udebljao se "svega" 300 kilograma.

"Hranim ga isto kao i ostale bikove, nema posebne tajne. To najviše ovisi o genetici", kaže Radenko Jeremić, podsjećajući nas na njegove šampione koji su i ranijih godina bili najteži.

Radenko Jeremić i njegov bik Jablan

"Moj Mališa je tri puta bio pobjednik, pa poslije toga Veliša dvije godine. Već 20 godina bavim se samo tovom bikova i junadi, a na sajam ih dovodim 10 punih godina."

Ovaj uzgajivač trenutno ima čak 400 tovnih bikova, a obrađuje oko 50 hektara zemlje. Dok je na sajmu, o imanju brinu sinovi i snahe. Zanima nas je li za bika teško "nositi" toliku težinu.

"Je im veliko opterećenje, za noge, kosti, zato oni ne mogu dugo. Još jedan ili dva sajma će moći izdržati", kaže Jeremić, dodajući da mu nimalo ne smeta to što ove godine dijeli pobjedničko mjesto s drugim uzgajivačem.

Otvoren 91. Sajam poljoprivrede u Novom Sadu s više od 1.200 izlagača

U boksu do Jablana, ponosno šeta drugi pobjednik - bik Robi, također simentalske pasmine.

Dejan Takač i bik Robi

"Star je tri godine, kod nas je oteljen. Na sajmu smo prvi put, čisto zbog zabave, da predstavimo Vojvodinu", priča Dejan Takač, dodajući da njega i njegove bikove već svi dobro znaju

"Bavimo se govedarstvom više od 20 godina. Držimo muzne krave, a godišnje bude od 35 do 40 bikova na našoj farmi", kaže.


Tagovi

Najteži bik Radenko Jeremić Dejan Takač Sajam poljoprivrede Bik Jablan Bik Robi Simentalci


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled