Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara pasmina
  • 21.01.2024. 18:00

Jeste li čuli za Kunekune, gotovo izumrlu pasminu svinja?

Svoj opstanak duguje entuzijastima uzgajivačima jer je bila pred izumiranjem početkom 80-ih godina prošlog stoljeća. Preostalo ih je samo 18 komada, a sada se šire diljem svijeta

Foto: FB/AKKPS-KuneKunes/Debra Allen
  • 1.387
  • 169
  • 0

Uzgajivači svinja su uvijek u potrazi za pasminom koju je jednostavno držati, koja ne troši puno, a daje odlične rezultate, kvalitetno meso i mast. Takve osobine su ujedinjene u staroj pasmini Kunekune koja je opstala na Novom Zelandu. Sam naziv na polinezijskom jeziku znači debeljuškast.

Povratak gotovo izumrle svinje

Svoj opstanak duguje entuzijastima uzgajivačima, jer je bila pred izumiranjem početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća. Preostalo ih je samo 18 komada, a sada se šire diljem svijeta. DNK analizom je utvrđeno da ima azijsko porijeklo, a vjeruje se da su na Novi Zeland dospjele početkom 19. stoljeća. Uzgajali su ih Maori. Danas ih ima veliki broj u matičnoj zemlji, ali su izvezene i uzgajaju se u SAD-u i europskim zemljama.

Prednosti kojima se odlikuje čine je zanimljivom za domaćinstva. Grla su veoma umiljata i poslušna. Zbog malih dimenzija ne trebaju im velike količine hrane da bi se utovile.

Hranidba Kunekune svinja 

Imaju karakterističan izgled. Boja tijela može biti crna, smeđa, bijela, crno-bijela, "zlatna". Izraženo su pokrivene čekinjama. Noge su im kratke, tijelo zaobljeno, debeljuškasto. Rilo je kratko i okrenuto uvis. Kod većine s obraza vise karakteristične rese dužine do 4 cm.

Za rasplod se puštaju kad navrše jednu godinu starosti. Nazimice mogu biti suprasne već s pet mjeseci, a nerasti su spolno zreli sa sedam. Potreban im je veći otvoreni prostor, jer vole rovati zemlju. Tijekom ljetnog perioda za hranidbu koriste travu i što izrove. U zimskom periodu hrane se sijenom uz dopunu u vidu kuhinjskih ostataka, šrotiranih i natopljenih žitarica.

Kada se uzgaja za meso, treba iznimno paziti na hranidbu jer previše hrane daje meso niže kvalitete sa znatno više masnoća. Sladak okus i tamno meso dobije se ispašom i relativno sporim rastom.

Održavaju travu u voćnjacima 

Još jedna prednost je što ne oštećuju voćna i ukrasna stabla i grmlje. Zbog te osobine cijenjene su za održavanje trave u voćnjacima. Ne preporučuje se da se drže zatvorene u štalama i tove žitom, jer postaju trome, kasnije stupaju u priplod.

Objekti trebaju biti jednostavni. Najvažnije za ove svinje je da ne pokisnu. Kada imaju dobro, suho sklonište ne obolijevaju od upale pluća. Zbog mirne naravi drže se i kao kućni ljubimci.


Povezana stočna vrsta

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo

Svinjogojstvo predstavlja granu stočarstva kojoj je cilj proizvodnja i snabdijevanje tržišta svinjskim mesom i prerađevinama. Posebna se pozornost posvećuje kvaliteti mesa, a pod... Više [+]

Tagovi

Svinje Svinjogojstvo Kunekune Umiljata svinja Pasmina svinja Stare pasmine svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Voljeli se mladih dvoje #RuralFoto #Životinje