Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj ovaca
  • 04.01.2024. 07:30

Kakav prostor ovčarnika osigurati za janjenje u siječnju?

Obično se janje noću, kada je mir. Kakvi uvjeti su im potrebni?

Foto: Depositphotos/kruwt
  • 3.914
  • 288
  • 0

Janjenje je najosjetljivija faza držanja ovaca. Većina bi rekla da se one same janje i da to nije komplicirano i zahtjevno. Međutim, svaki uzgajivač zna da je to izazovan posao koji se mora odigrati u određenim uvjetima.

Zdravlje gravidnih ovaca, postupci s njima prije, tijekom i poslije janjenja, hranidba i uvjeti držanja su faktori o kojima ovisi krajnji rezultat i ekonomičnost proizvodnje. Važno je svako janje, zbog toga ženkama koje imaju problema treba pomoći.

Neophodni uvjeti

Zimi su izazovi veći i trebaju se pripremiti posebni uvjeti, dok se tijekom toplijih mjeseci janjenje može odvijati i na pašnjaku. U hladnim i danima s oborinama prvi preduvjet je da su ovca i janje u zaštićenom objektu gdje im je suho i toplo kako bi se smrtnost mladunčadi smanjila što više.

Prostor može biti zaseban objekt ili u samom ovčarniku treba biti poseban dio u koji izdvajamo ovce koje su pred janjenje. On se prije toga mora očistiti, dezinficirati i staviti debeo sloj stelje. Kao podloga je najbolja slama od ječma, jer se odlikuje odličnom moći upijanja. Poželjna opcija je da postoje zasebni boksovi.

Ventilacija treba biti dobra, ali ne smije biti propuh. Niska temperatura i hladan vjetar su faktori koji dovode do upale pluća janjadi, a ova bolest je najčešći uzrok uginuća. Optimalna temperatura se kreće oko 10ºC. Kako se obično janje tijekom noći potreban im je mir, sam proces traje od pola do jednog sata.

Lakše se janje starije ženke

Jedan do tri dana pred janjenje izdvajamo ovcu u pripremljen prostor. Ošišamo vunu na nogama, repu i oko vimena, u slučaju da im repovi nisu kupirani. To doprinosi boljoj higijeni, smanjuje infekcije, a janje lakše sisa.

Obično u boksu ovca i janje ostaju tri do četiri dana kada je sve prošlo bez problema i ona prihvatila mladunče. U slučaju da ga nije prihvatila ostavi se još neko vrijeme ili se pronalazi zamjenska majka. Starije ovce se lakše janje i bolje prihvaćaju janjce. Najveći problemi su u slučajevima prvog janjenja i kod pasmina koje su krupnije.

Kad ovca izbaci posteljicu potrebno ju je ukloniti, zakopati. Janje se obriše slamom, ako ga majka neće očistiti, i daje mu se da posisa kolostrum, prvo mlijeko.


Tagovi

Ovčarnik Janjenje Prostor za janjenje Ovce Sisanje Kolostrum


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.