Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ASK
  • 24.07.2023. 08:35

Kako do rekategorizacije objekata za držanje svinja?

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede pojasnila je kako do kategorije koja vaše zdrave životinje spašava od usmrćivanja zbog afričke svinjske kuge.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
  • 9.743
  • 556
  • 0

Stanje s afričkom svinjskom kugom ne jenjava, a ogorčenje je sve veće koje je ovoga vikenda dovelo i do uhićenja 45-godišnjaka s područja općine Drenovci zbog prijetnji službenoj osobi. 

Kako je navela Policijska uprava vukovarsko-srijemska, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 21. srpnja 45-godišnjak putem telefona prijetio ozljeđivanjem 53-godišnjaku, koji u svojstvu veterinarskog inspektora u zonama ograničenja provodi mjere suzbijanja ASK. Osumnjičeni je jučer, 23. srpnja, predan pritvorskom nadzorniku te će protiv njega biti podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Da je situacija teška, čuo je i premijer Plenković u Otoku gdje su ga dočekali brojni uzgajivači s konkretnim pitanjem zašto se ubijaju zdrave životinje i ne dozvoljava da sami zakolju svinje. O zarazi se pričalo i na saborskom Odboru za poljoprivredu gdje je istaknuto da treba nastaviti razgovore s klaoničarima i prerađivačima mesa kako se zdrave životinje ne bi eutanazirale već bi išle na klanje i u preradu. Predsjednica Odbora Marijana Petir pozitivnim je ocijenila izuzeće koje je Hrvatska dobila od Europske komisije za premještanje svinja u zatvorenim sustavima i održavanje klaonica koje će raditi po posebnim uvjetima. 

Ipak neće biti preventivne eutanazije zdravih svinja na objektima 0, 1 i 2 kategorije?

No, najveći naglasak stavlja se na rekategorizaciju objekata koja znači da, osim ako ne dođe do bolesti, vaše svinje neće biti eutanazirane. Tako onaj tko je u kategorijama 1 i 2, mora ispraviti nedostatke i pokrenuti proceduru rekategorizacije u kategoriju 3 ili 4. Oni koji nisu sigurni u koju pripadaju, isto mlogu doznati od svog nadležnog veterinara. 

Prijavite se na tečaj 

Kako ističu iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, kategorije se mogu promijeniti odazivom na tečaj Biosigurnosne mjere u uzgoju svinja koje će se održati 25. i 26. srpnja u Poduzetničkom inkubatoru u Virovitici. Održava se od 11 sati do 13 sati, za polaznike rekategorizaciju plaća Ministarstvo poljoprivrede, a uvjet je registrirano poljoprivredno gospodarstvo kao nositelj ili član.

Predavačice su više stručne savjetnice Ljubica Kravarščan i Mirela Šarić-Jovičić, a prijaviti se možete ovdje

Ujedno, uzgajivači koji nemaju registrirano PG doznat će što sve trebaju izmijeniti te kako kod nadležne veterinarske institucije pokrenuti promjenu kategorije, nakon ispunjavanja svih uvjeta. U ovom slučaju rekategorizaciju plaća posjednik, a riječ je o oko 38 eura.


Tagovi

Afrička svinjska kuga ASK Rekategorizacija Tečaj Savjetodavna Prijava Biosigurnosne mjere


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda