Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hranidba ovaca
  • 18.12.2023. 07:30

Kako hraniti gravidne ovce tijekom posljednja dva mjeseca?

U tom se periodu povećavaju potrebe za energijom, vitaminima, mineralima i proteinima. Zbog rasta ploda smanjuje se prostor za burag što stvara dodatne komplikacije. Kako hraniti bremenite ovce?

Foto: Depositphotos/celiafoto
  • 1.182
  • 152
  • 0

Potreba za hranom kod ovaca varira tijekom proizvodnog ciklusa, a najosjetljivije su u periodu bremenitosti. Samo s dobrom hranidbom fetus normalno razvija i na svijet dolazi zdrava i živahna janjad. O kvaliteti hrane koju dajemo, ovise njihova porođajna težina i stupanj njihove smrtnosti, sposobnost majčinstva, količina mlijeka, u prvom redu kolostruma, ali i sama plodnost.

Potrebe se povećavaju

Graviditet u prosjeku traje 147 dana ili oko pet mjeseci, a odgovarajuća hranidba tijekom posljednjih sedam tjedana je od najvećeg značaja jer se 75 posto razvoja janjeta odvija u tom periodu. Fetus u prva tri mjeseca ima lagan rast i razvoj i dostiže težinu od oko 0,6 kg. Količina i kvaliteta hrane koja se daje ovcama je skoro identična kao i kod onih koje nisu gravidne.

U kasnijoj bremenitosti povećavaju se potrebe za energijom, vitaminima, mineralima i proteinima, a to je još više izraženo kod ovaca koje nose dva ili više ploda. Dodatnu komplikaciju čini da se tijekom ovog perioda, zbog rasta janjadi, smanjuje prostor za burag i apetit se može smanjiti i do 30 posto. To zahtijeva izbalansirane obroke.

Osigurajte im sol za lizanje (Foto: Depositphotos/franky242)

Osnova je kvalitetno sijeno

Posljednja dva mjeseca ovce imaju pojačan metabolizam, fetusi intenzivno rastu i potrebna je visokokvalitetna hrana što će utjecati na lakoću janjenja, stopu preživljavanja mladunaca, mliječnost.

Ona u zimskim mjesecima nikako ne smije biti pljesniva ili smrznuta. Tamo gdje je moguće, ovce su još uvijek na ispaši, ali ima treba dodavati koncentriranu hranu, sol za lizanje i(li) mineralne dodatke. U slučaju da su ovce u štali i nema ispaše, daje im se kvalitetno livadsko ili sijeno lucerne, ali se dodaje kukuruzna silaža i koncentrirana hrana. Posljednjih pet dana do odbića ovce se ostavljaju samo na kvalitetnom sijenu i koncentriranoj stočnoj hrani.

Pristup hrani i vodi

Prostor za hranjenje treba biti adekvatan, omogućiti pristup svakoj životinji, bez da se moraju pretjerano gurati. 

Po jednoj ovci treba osigurati prostora od oko 11 cm valova, ovisno o njihovoj pasmini i veličini. Osigurajte dostupnost vode za piće, jer će im biti povećana potreba za pijenjem, naročito zbog koncentriranih obroka.


Tagovi

Janjad Ishrana bremenitih ovaca Sijeno za ovce Koncentrat za ovce Hranidba ovaca Bremenite ovce


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje