Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osvijetljenost u štali
  • 21.12.2023. 07:30

Kako mliječne krave reagiraju na osvijetljenost?

Kada izloženost traje od 12 do 16 h povećava se proizvodnja između 6 i 15 posto, ciklus plodnosti je brži, a mlada grla brže rastu i razvijaju se, pokazalo je istraživanje

Foto: Depositphotos/Syda_Productions
  • 965
  • 94
  • 1

Više svjetlosti poboljšava sigurnost i rad u štalama, ali ima i veliki utjecaj na mliječne krave. Istraživanja su pokazala da se proizvodnja mlijeka može poboljšati regulacijom njihove izloženosti svjetlosti, navodi Nieuweoogst.

Kada izloženost traje od 12 do 16 h povećava se proizvodnja između 6 i 15 posto, ciklus plodnosti je brži, a mlada grla brže rastu i razvijaju se. Jačina svjetlosti se kreće od 150 do 200 luksa. Nakon toga slijedi 6 do 8 h mraka kada je dovoljno 5 luksa, a preporučuje se minimalno osvjetljenje crvenom lampom.

Više hrane, više mlijeka

Povećanjem sati dnevnog svjetla smanjuje se količina melatonina u krvi, hormona koji potiče san i remeti proizvodni kapacitet krave. Istovremeno se produžava period unošenja hrane, što rezultira većim količinama proizvedenog mlijeka, pokazalo je istraživanje.

Ciklus plodnosti nakon teljenja počinje brže kada dan traje duže, što omogućava efikasnije osjemenjivanje krava i smanjuje interval teljenja. Tijekom takvih dana krave su mirnije, više leže, manje stoje i manje se kreću. Mlada goveda imaju veći rast za 18 posto, brže dostižu pubertet, a junice imaju bolje razvijeno vime.

U suhostaju je bolje kraći period osvijetljenosti

Ipak, zasušenim grlima više odgovaraju kraći dani, odnosno osvijetljenost od 6 do 8 sati. U takvom režimu mliječne krave će proizvesti do 3 kg više mlijeka svaki dan u prva četiri mjeseca laktacije.

Reakcija životinja kojima se promijeni dužina osvjetljenja je postepena i potrebno je da prođe od dva do četiri tjedna da se priviknu.

Duži fotoperiod ne utječe na sadržaj proteina i drugih sastojaka u mlijeku, navodi se, ali pored povećane količine može doći do pada masti. Intenzitet svjetlosti treba biti ujednačen u cijeloj štali. 


Tagovi

Mliječne krave Osvjetljenost štale Proizvodnja mlijeka Svjetlost u štalama Krave i svjetlost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.