Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svinjogojstvo
  • 08.01.2024. 07:30

Kako najbolje dezinficirati svinjac?

Čišćenje i dezinfekcija objekata i opreme je obavezna mjera, ako želimo zdrave životinje

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 5.343
  • 295
  • 1

Čišćenjem i dezinfekcijom svinjaca možemo prekinuti pojavu brojnih bolesti, poput dizenterije, ako ih obavimo poslije napuštanja i prije useljenja svinja, u prasilištima, oborima za uzgoj i tovljenike.

Krajnji ciljevi su da se stvore optimalni uvjeti, smanji pritisak uzročnika bolesti, spriječi pojava glodavaca i drugih štetnih organizama, poboljša zdravlje životinja. Time se indirektno pozitivno djeluje na iskorištenost hrane i prirast.

Obavite čišćenje i pranje

Prvi korak u stvaranju boljih uvjeta je čišćenje objekta. Uklanjaju se fekalije, ostaci hrane, prljavština s poda, zidova, hranilica, pojilica, ograda, sustava ventilacije. Nakon grubog čišćenja obavlja se pranje uz upotrebu odgovarajućih deterdženata, pjene ili gelova. Poslije nanošenja sredstava za pranje ostavite da djeluju najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći. Sve isperite čistom vodom.

Posebno dobro operite teško dostupna mjesta (Foto: Depositphotos/Tzido)

Prilikom ispiranja izbjegavajte prskanje prljave tekućine na isprana područja. Posebno dobro operite teško dostupna mjesta. Najbolje je koristiti strojeve koji osiguravaju upotrebu tople vode, temperature 70ºC, pod tlakom.

Sve što je oštećeno popravite, a teško dostupne dijelove koje ne možete oprati toplom vodom pod tlakom operite ručno. Ostavite da se prostor osuši minimalno 24 h prije nanošenja dezinfekcijskog sredstva.

Dezinfekcija objekta i opreme

Nakon čišćenja, pranja i sušenja obavlja se dezinfekcija. Odabir sredstva ovisi o cilju, vrsti bolesti ili štetnika. Najednostavnije je obično krečenje uz upotrebu pravog vapna. 

Sredstva za dezinfekciju se nanose ravnomjerno u tanjem sloju pomoću prskalica nižeg tlaka ili visokotlačnim uređajima. Počinje se od stropa prema podu i od stražnjeg prema prednjem dijelu svinjca.

Upotrebljavaju se sredstva na bazi aldehida, s kojima se često kombiniraju amonijevi spojevi, zatim na bazi fenola, organske kiseline i sredstva koja oslobađaju kisik. Kod odabira pažnju je potrebno obratiti i na kompatibilnost materijala koji se nalaze u svinjcu, jer ova sredstva mogu izazvati pojavu korozije, lomljivosti i propadanja materijala od kojih su izrađeni podovi, propadanje zidova, pregrada, pojilica, hranilica, električnih uređaja.


Tagovi

Svinjac Dezinfekcija svinjca Čišćenje Zdravlje životinja Pranje svinjaca Uzgoj svinja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.