Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Starosna dob
  • 28.01.2016. 07:30

Kako odrediti starost ovaca i koza?

Kako najefikasnije odrediti starost kod ovaca i koza?

Foto: bigstockphoto.com/Tsomka
  • 14.302
  • 209
  • 0

Starost ovaca i koza se određuje kada ne postoji matična evidencija ili kada je iz nekog razloga bitno utvrditi starost grla na terenu. Određivanje starosti se vrši na temelju zuba, i to isključivo sjekutića. Ovce i koze imaju ukupno 32 zuba. U donjoj vilici je raspoređeno osam sjekutića, dok u gornjoj umjesto sjekutića postoji dentalna ploča. Ostale zube čine kutnjaci, 12 u gornjoj i 12 na donjoj čeljusti.

Zubi se mogu podijeliti na stalne i mliječne. Karakteristično za mliječne zube je da su mali, ali i izuzetno bijeli, a ispadaju u određeno vrijeme. Kod određivanja uzrasta po zubima se uvjetno mogu razlikovati tri perioda: izbijanje mliječnih, stalnih zuba i trošenje stalnih zuba.

Izmjena mliječnih zubi stalnim - najvažniji period za ocjenjivanje uzrasta

Jagnje i jare se obično rađaju bez zuba, a prvi sjekutići izbijaju nakon pet do sedam dana uzrasta, dok svi ostali sa tri do četiri tjedna. Mliječni zubi se po izbijanju postepeno troše te ih zamjenjuju stalni zubi. Upravo je ovaj period zamjene mliječnih zuba stalnima i najvažniji za ocjenjivanje uzrasta. Kod mijenjanja najprije na red dolazi prvi par sjekutića, a nakon njih i ostali. Ova promjena je postupna, ali uvijek u približno isto vrijeme, gledajući po rasama. Što se tiče perioda mijenjanja zuba, postoje značajne razlike između ovaca koje rano stasaju i onih kojima treba nešto duže vrijeme za razvoj.

Prosječno gledano, prvi par sjekutića će se promijeniti između 12.-og i 18.-og mjeseca starosti. Oni izbijaju sa 12 do 15 mjeseci, a sa 15 do 18 mjeseci dostižu i svoju normalnu veličinu. Ukoliko pogledamo ovci i kozi u zube i vidimo da su im mliječni zubi tek ispali, možemo reći da je uzrasta između 12 i 15 mjeseci. Ako utvrdimo da je prvi par sjekutića potpuno izrastao, može se zaključiti da je ovca uzrasta 15 do 18 mjeseci, ovisno o rasi.

Stalni zubi između 18. i 24. mjeseca

Stalni zubi zamijenit će drugi par sjekutića između 18 i 24. mjeseca uzrasta. Sa navršene dvije godine, ovca, odnosno koza, bi trebala imati dva para stalnih zuba. I u ovom slučaju to ovisi o rasi te ukoliko govorimo o rasama koje rano stasaju, treći par sjekutića može dostići svoju normalnu veličinu, dok kod kasnostasnih mogu biti još uvijek u porastu, i tek sa dvije i pol godine veličinom dostići prvi par sjekutića. Drugi par sjekutića se zamjenjuje stalnim zubima sa navršene tri godine starosti. Ukoliko ovca ima tri para izmijenjenih zuba, može se donijeti zaključak da je stara tri godine.

Zadnji par sjekutića se zamjenjuje u četvrtoj godini. Ukoliko ovca ili koza ima sve zube izmijenjene, može se reći da ima četiri godine, a ako zadnji par sjekutića dostigne svoju punu veličinu, onda se može reći da je stara oko četiri i pol godine.

Što je važno znati o trošenju stalnih zuba?

Treći period u određivanju starosti po zubima je trošenje stalnih zuba. I sjekutići se s vremenom počinju trošiti. Uglavnom se troše onim redoslijedom kojim su izbijali. Zubi se trošenjem smanjuju i mijenjaju oblik te se od okruglasto-lopatičastog oblika dobiva ravno-lopatičast oblik, a zubi su znatno sitniji i dobivaju žutu boju. Takav oblik prvi par sjekutića dobiva pri starosti životinje od oko šest godina. Nakon toga, između prvih sjekutića se pojavljuju izrezi u obliku slova "V". Poslije otprilike osam godina, počinje oštećivanje zuba, a ubrzo zatim lomljenje i ispadanje, što se zbiva u različito doba uzrasta (između osam i 10 godina), a ovisi o kvaliteti ishrane. Uglavnom se tada životinje i izlučuju iz proizvodnje.

Ipak, najsigurniji period procjenjivanja uzrasta je između prve i pete godine, a to je istovremeno i najvažniji period kod samog grla.

Foto: bigstockphoto.com/Tsomka


Tagovi

Ovce Koze Starost životinja Zubi sjekutići Starosna dob


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled