Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Krave ljeti
  • 30.07.2024. 07:30

Kako pomoći kravama da na ispaši ne dožive toplinski stres?

Ako su na otvorenom, na ispaši, treba im osigurati sjenovito mjesto gdje će se sakriti od jakog sunca. Na što još treba paziti?

Foto: Shutterstock/Peter Moulton
  • 256
  • 56
  • 0

Nedavno istraživanje je pokazalo da krave pri velikim vrućinama radije leže u prozračnoj staji i preživaju, umjesto da pasu na livadi. "Krave ne vole vrućinu, kišu ili vjetar. Radije će uživati u sjenovitoj, udobnoj staji koju najčešće napuštaju noću", izjavili su u Državnom istraživačkom institutu za poljoprivredu i ribarstvo Mecklenburg-Zapadno Pomeranije u Njemačkoj. 

Došli su do spoznaje da čak temperature iznad osam do deset Celzijevih stupnjeva ove životinje doživljavaju kao stres. Zato su im potrebne prozračne, po mogućnosti staje s ventilacijom. 

Dobar protok zraka i prilagođena hranidba smanjuju toplinski stres kod krava

Kada temperatura prelazi 26°C, krave doživljavaju toplinski stres. Najviše su pogođena mliječna goveda, gravidna i oteljena grla. Krave koje imaju telad smanjuju laktaciju što se negativno odražava na njihov rast i razvoj. Kod temperature od 27 do 32°C i povećane vlažnosti do 50 posto ova se goveda pojačano znoje, ubrzava im se disanje, manja je konzumacija hrane, postaju nervozne, a proizvodnja mlijeka se smanjuje za 10 posto. 

Što temperatura dalje raste, one su izložene još većem stresu, a proizvodnja mlijeka se smanjuje za 25 posto. Posebno su osjetljive one u intenzivnom uzgoju. 

Kako osigurati sjenovita mjesta? 

Ako su na otvorenom, na ispaši, treba im osigurati sjenovito mjesto gdje će se sakriti od jakog sunca. Evo nekoliko načina kako ih zaštititi. 

Prirodna sjena i hlad drveća je najbolji način zaštite. Zato ih treba pustiti na dio pašnjaka gdje će moći ležati pod drvećem. Treba imati na umu i da je prostor dovoljno prozračan.

Nadstrešnice također pružaju dobru zaštitu, a najbolji izbor je drvena konstrukcija. Metalne su čvrste i dugotrajne, ali mogu se zagrijati na suncu pa je važno osigurati dobru ventilaciju. 

Za zaštitu se mogu koristiti rolo bale slame, tako da se na njih postavi sjenilo od guste mreže koje će smanjiti temperaturu za nekoliko stupnjeva, a osigurat će i dobar protok zraka. 

Na zapadu su popularne tende koje se postave na prikolicu, kamion i sl. vozilo, no one su efikasne za manji broj goveda. Također, tu su i solarni paneli koji pružaju hlad i istovremeno skupljaju energiju sunca. 

Svježa voda, noćna ispaša i drugi savjeti 

Osim toga, treba imati na umu da životinje moraju imati stalan pristup svježoj i čistoj vodi. Postavite dodatna pojila kako bi uvijek imale pristup vodi, bez obzira na to gdje se nalaze. Redovito ih provjeravajte i nadopunjavajte. Iznad njih postavite sjenila kako bi voda ostala hladna i privlačna za krave.

Na ispašu ih puštajte u rane jutarnje ili kasne poslijepodnevne sate kada su temperature niže, a ako je moguće, omogućite im noćnu ispašu. Osigurajte dodavanje elektrolita i minerala u vodu ili hranu kako bi se nadoknadili gubici zbog znojenja.

Redovito pratite njihovo ponašanje, posebno pri ekstremnim vrućinama. Obratite pažnju na znakove toplinskog stresa kao što su ubrzano disanje, smanjeni unos hrane i letargija. Ako primijetite ove simptome, konzultirajte se sa veterinarom za daljnje korake.

Jakov kuri, Ana žari

Koristite rotacijske sustave kako biste omogućili oporavak pašnjaka i spriječili prekomjernu ispašu. Naime, livadske trave i djetelina mogu izgubiti sposobnost za ponovni rast ako im se ne dopusti da se oporave. Ako trave nemaju određenu visinu, njihova sposobnost regeneracije fotosintezom se svodi na minimum, posebno kod visoke temperature zraka. Ako je moguće, zalijevajte pašnjake kako bi se smanjila prašina i osigurala svježina.

Pogledajte kako izgledaju sjenila postavljena uz pomoć rolo bala: 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Made My Day (@mmd)


Tagovi

Krave i vrućina Znojenje krava Hladovina Ishrana krava Krave ljeti Noćna ispaša Toplinski stres


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Osmijeh jedne male divlje orhideje #RuralFoto #Priroda