Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pulenje
  • 11.06.2024. 07:30

Kako se puli magarica i kada joj treba pomoći?

Puno je zanimanja izazvao video pulenja magarice Zorke u Crnoj Gori. Što treba osigurati ovim životinjama prije nego na svijet donesu mlado i u kojem slučaju im pomagati?

Foto: Shutterstock/Rastislav Bado
  • 268
  • 40
  • 0

Video pulenja magarice Zorke kako na farmi, ležeći na travi, uz pomoć čovjeka donosi na svijet svoje mlado pobudio je veliki interes pratitelja FB stranice Farma magaraca Maritnići iz Spuža u susjednoj Crnoj Gori. 

Ovaj je uradak i edukativnog karaktera. Naime, ondje piše kako pulenje (porađanje) magarice prolazi kroz tri faze

Prva je faza uznemirenosti, gubljenja apetita te čestog ustajanja i lijeganja uslijed bolnih kontrakcija. Nakon toga nastupa sam porođaj, a u zadnjoj fazi odbacuje posteljicu. 

Nadalje pišu da kada se magarica puli, imamo dvije opcije - da ostavimo prirodi da odradi svoje ili da pomognemo životinji. 

Kako pomoći magarici? 

"Ovo može potrajati, iscrpiti magaricu i mlado i biti prilično bolno. Ako se radi o prvorotki, dužina trajanja pulenja je velika, a bol zaista nesnosna, jasno se čuje stenjanje tijekom kontrakcija", opisuju dodajući da je druga opcija pomoć izvlačenjem magarenceta. 

"Ono se izvlači onda kada ona ima kontrakciju, tj. grčenje mišića maternice. Ako joj se pomogne, porođajne muke traju znatno kraće, svega par minuta, a oboje brže ustaju", navode zaključivši kako je na njihovoj farmi svako pulenje bilo uspješno i za majku i za bebu s tim da je ono gdje su pomagali uzrokovali manje mučenja za oboje. 

Što treba osigurati? 

Magarici treba osigurati čist prostor u kojem će na svijet donijeti svoje mlado. Idealno bi bilo da u njemu bude mjesec dana prije, kako bi izgradila odgovarajuća antitijela za sebe i pule, navodi Doneky Sanctuary. Najbolje je da to bude velika, prostrana štala, a pod prekriven čistom slamom. Prostirka u vidu piljevine i sličnih materijala nije dobra jer mlado može udahnuti sitne komadiće ili se mogu zalijepiti za njegove oči. Treba ukloniti sve oštre predmete. 

Ističu kako sam porođaj traje oko 40 minuta te da je normalan položaj magareta da izlazi glavom između prednjih nogu. U ovom radu se naglašava kako treba tek tiho promatrati porođaj i provjeriti da su nosnice puleta čiste od opne ili sluzi. 

Većina magarica se puli ležeći, a ako to čini u stajaćem položaju, treba uhvatiti pule i držati ga blizu vulve kako bi se spriječilo moguće pucanje pučane vrpce. Ona će prirodno ostati netaknuta sve dok se magarica ili mlado ne pomaknu, a što je vrijeme do kada će vitalna krv iscuriti iz posteljice. U slučaju da pupčana vrpca prerano pukne, treba ju zavezati kako bi se izbjegao gubitak krvi magareta te ga dezinficirati antiseptičkim pripravkom po preporuci veterinara. 

Napominju da ako umjesto glave i nogica prvo krene izlaziti crvena vrećica, da to znači kako se posteljica odvojila i izlazi prije magareta što je opasno jer ono tada ostaje bez zaštite posteljice i kisika. Tada se mora odmah priskočiti u pomoć i izvući mlado van. 

Nakon pulenja 

Magarica će osušiti i očistiti pule lizanjem, što pomaže procesu povezivanja. U slučaju da ga ne liže, protrljajte ga ručnikom i približite njušci majke kako biste potaknuli njezino zanimanje. Nakon kratkog odmora mlado će pokušati ustati, uz puno neuspješnih pokušaja. Magarica bi trebala izbaciti posteljicu unutar sljedećeg sata, a ako do toga ne dođe unutar 2 sata, zovite veterinara. 

Provjerite jesu li oči magareta otvorene i svijetle, te jesu li desni promijenile boju iz početne tamnoružičaste u svijetloružičastu. Disanje mu mora biti ravnomjerno, do 60 udisaja u minuti. 

Kada je riječ o sisanju, prvo hranjenje bi trebalo biti u roku 2-4 sata nakon pouljenja, a pule bi u prvih 12 sati trebalo popiti 1-2 litre kolostruma koje sadrži bitna antitijela. Iskusnije magarice će pomoći magaretu prilikom traženja vimena, a ako su prvorotke i neiskusne treba im pomoći ili zvati veterinara. 

Unutar dvadeset i četiri sata mlado će se već brzo i sigurno kretati. I njemu i majci treba osigurati dovoljno prostora i sunčeve svjetlosti. Drugi magarci mogu biti agresivni, pa čak i oni koji inače imaju miran temperament. 

Treba paziti da se pule ne smoči ili ne prehladi, a ako je bezvoljno, treba kontaktirati veterinara.  

U prvih nekoliko tjedana jedino što mu od hrane treba je majčino mlijeko, ali će uskoro i samo grickati sijeno ili travu. 

A kako je Zorka donijela na svijet svoje mlado, uz pomoć čovjeka, pogledajte u videu: 


Tagovi

Pulenje Pule Porađanje magarice Pomaganje magarici Magare Mlado Farma magaraca Maritnići


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled