Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kokoši na vrućini
  • 18.07.2024. 07:30

Kako visoka temperatura i toplinski val utječe na kokoši? Evo 5 savjeta kako im pomoći

Ptice nemaju znojne žlijezde pa koriste druge načine kako bi se rashladile. Visoka temperatura utječe i na proizvodnju te kvalitetu jaja. Kako im pomoći?

Foto: Shutterstock/Matt Zulawski
  • 222
  • 0
  • 0

Dugotrajan toplinski val kakav nas je zadesio značajno utječe na sva živa bića pa tako i kokoši te ostalu perad. Ptice su osjetljive na visoke temperature jer nemaju znojne žlijezde i teže reguliraju tjelesnu temperaturu, a čak može doći do ugibanja. 

Ponašanje tijekom vrućine 

Njihova će aktivnost tijekom ovih dana biti smanjena, kako bi očuvale energiju i izbjegle svako dodatno zagrijavanje. Instinktivno će tražiti hladnija i sjenovitija mjesta, ispod krošnji drveta, strojeva ili prikolica u dvorištu. 

Ptice prilikom velikih vrućina šire krila kako bi povećale površinu tijela koja je izložena zraku, a što im pomaže da se rashlade. Kada vidite da dišu otvorenim kljunom, to ne mora značiti da su žedne nego na taj način povećavaju isparavanje topline i rashlađivanje. 

Proizvodnja jaja 

Također, toplinski stres može smanjiti proizvodnju jaja ili ona mogu biti lošije kvalitete. Ljuska im može biti tanja jer stres uzrokuje smanjenje kalcija, a dolazi i do nepravilne ili deformirane ljuske, grbavih ili valovitih površina. 

Visoke temperature mogu dovesti do smanjenja njihove veličine jer kokoši mogu smanjiti unos hrane i vode, što utječe na njihov ukupni unos hranjivih tvari. Uz to, bjelanjak može postati manje viskozan, a žumanjak izgubiti čvrstoću i boju, što rezultira lošijim okusom i teksturom. Ovakva se jaja i brže kvare. 

Pet savjeta kako pomoći kokošima 

Kako biste ove pojave sveli na minimum te pomogli kokama da prežive ovaj period ljeta, držite se ovih pravila: 

1. Osigurajte im mjesto pod drvetom ili zasjenite dio prostora pomoću mreža za voćarstvo
2. Svakodnevno, barem dva puta im osigurajte svježu i čistu vodu. Pojilice postavite na više mjesta, a pritom pazite da nisu na suncu. 
3. Kokoši hranite rano ujutro i kasnije navečer kada su temperature niže. Izbjegavajte visokoproteinske obroke je probavljanje proteina povećava tjelesnu temperature. Povećajte unos kalcija i drugih esencijalnih minerala putem dodataka u hrani ili vodi. 

Kopriva u hranidbi peradi – potiče njihov rast i utječe na proizvodnju jaja

4. Ako nemaju pristup travnatim površinama, dajte im svježe trave, djeteline ili ostatke voća i povrća koje će rado kljucati i na taj se način osvježiti. 
5. Kupanje u prašini također će im pomoći da se rashlade, ali i riješe tekuti, nametnika kojima odgovaraju ovako visoke temperature. 


Tagovi

Kokoši i vrućina Perad Toplinski val Rashlađivanje peradi Proizvodnja jaja Smanjena proizvodnja jaja Kupanje u prašini Tanka ljuska Nepravilna jaja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poljskim putem do unedogled