Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeolit u govedarstvu
  • 20.02.2024. 07:30

Kako zeolit utječe na zdravlje krava i teladi?

Vulkanski mineral zeolit ima široku primjenu u poljoprivredi, a dokazane su njegove dobrobiti i u govedarskoj proizvodnji

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 920
  • 54
  • 0

Mnoga istraživanja potvrdila su da dodatak zeolita u obroku krava poboljšava stanje u buragu, optimizira probavne procese, posredno povećava količinu mlijeka, smanjuje broj somatskih stanica, optimizira koncentraciju kalcija u krvi, smanjuje pojavnost ketoze i mastitisa te povećava apsorpciju imunoglobulina. Ima povoljan učinak na zdravlje teladi, junica i krava, navodi prof.dr.sc. Marcela Šperanda s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek u Zborniku predavanja objavljenog u okviru 17. Savjetovanja uzgajivača goveda u RH. 

Zeolit je materijal otkriven u 18. stoljeću kada je švedski kemičar Baron Axel Fredrik Cronstedt primijetio da se na površini određenih minerala, prilikom zagrijavanja, pojavljuje vlaga. Od toga je nastalo i ime: zeo-ključati, lithos-kamen. 

Vulkanski mineral 

Prirodni zeolit klinoptilolit je vulkanski mineral, nastao u srazu između vulkanske tekuće lave, gustog pepela i vode. Glavni sastojci su aluminijev i silicijev dioksid, povezani kisikom u rešetkastu strukturu s mikroporama. Njegova kemijska građa i fizikalna svojstva, prostorni raspored atoma, daju ovom materijalu jedinstvene sposobnosti i široku primjenu, pojašnjava Šperanda u svom radu. 

Znanstveni rad Istina i mit o zeolitu, prof. dr.sc. Marcele Šperanda u cijelosti pročitajte putem ove poveznice

Danas je poznato 67 prirodnih minerala zeolita koje je prihvatila i razvrstala Komisija za prirodne zeolite u okviru Međunarodnog udruženja i dala im jedinstvenu oznaku od tri slova. Od ukupnog broja, njih 6 nalazimo u većim količinama deponiranih u svijetu: analcit (ANA), habazit (CHA), klinoptilolit (HEU), erionit (ERI), mordenit (MOR) i filipsite(PHI). Klinoptilolit sedimentnog podrijetla odobren je europskom regulativom kao dodatak hrani za sve životinjske vrste (EU 651/2013).

Primjene u poljoprivredi 

Djeluje poput spužve. Zahvaljujući glavnim svojstvima: adsorpcije, molekularnog prosijavanja i kationske izmjene, zeoliti se koriste u mnogim područjima. U poljoprivredi su učinkoviti fertilizatori jer omogućavaju bolje zadržavanje dušika i sporije njegovo otpuštanje te stoga racionalno iskorištavanje. 

Primjenjivi su i u akvakulturi jer snažno uklanjaju amonijak, teške metale iz jezera, mora i transportnih bazena, a daju se i kao dodatak hrani za ribe kao promotor rasta. Uz dodatak mikronutrijenata, zeoliti mogu povećati hranjivost i učinkovitost iskorištenja vode u sušnim područjima, zahvaljujući sposobnosti vezanja vode. 

Njihova svojstvena građa omogućava vezanje toksina, mikotoksina, alkaloida, čime je olakšano njihovo uklanjanje iz organizma. Na taj način sprječava se negativni biološki učinak toksina na životinjama. Prirodni je proizvod, ne ostavlja rezidue u mlijeku i mesu, pa stoga njegova primjena nema karencu. Ekološki je dodatak, pogodan za upotrebu u ekološkoj proizvodnji mlijeka i mesa, stoji u ovom radu. 

Djelovanje aktiviranog klinoptilolita u krava i teladi 

Šperanda navodi 11 najvažnijih djelovanja zeolita klinoptilolita u govedarskoj proizvodnji, a na temelju rezultata znanstvenih istraživanja: 

1. Dodatkom zeolita značajno se smanjuje pojavnost ketoze u mliječnih krava, a nema negativni utjecaj na koncentraciju bakra (Cu), cinka (Zn) i željeza (Fe) u krvi krava. 
2. Povoljno utječe na pH buraga, povećava koncentraciju octene kiseline, a smanjuje količinu propionske kiseline. 
3. Dodatak je značajno povećao koncentraciju kalcija u plazmi krava na dan teljenja, a tjedan dana prije telenja povećana je količina vitamin D
4. U novorođene teladi čiji je kolostrum obogaćen zeolitom bilo je manje proljeva i dnevni prirast je bio veći. 
5. Krave cijepljene protiv E. coli, a koje su dobivale ovaj mineral, imale su povećani titar protutijela (mjera koncentracije protutijela u uzorku krvi, op.ur.) u serumu i kolostrumu, a isto i njihova telad. 
6. Junice hranjene uz dodatak zeolita imale su značajno nižu koncentraciju ketonskih tijela, a višu koncentraciju glukoze; imale su bolje reproduktivne pokazatelje i povećanu proizvodnju mlijeka
7. Krave kojima je dodavan u hranu imale su značajno nižu pojavnost puerperalne pareze (pad ili gubitak funkcije stražnjih nogu kod krava koje se javlja nakon teljenja, op.ur.), dok koncentracija kalcija (Ca), magnezija (Mg), natrija (Na) nije bila promijenjena pa se pokazalo kao učinkovito i ekonomično sredstvo u prevenciji pareze
8. Postoje dokazi da njegov dodatak u hrani teladi u količini od 1 g/kg tj. mase zajedno s kolostrumom te 2 g/kg tj. mase zajedno s mlijekom tijekom prvih 10 dana podiže titar protutijela za bakteriju E. coli i smanjuje učestalost proljeva od enteropatogenih sojeva E. coli, a povećava i apsorpciju imunoglobulina u crijevu. Smatra se da je to moguće zbog jačanja obrambene funkcije stanica, a i produžava se vrijeme prolaženja imunoglobulina kroz stanice crijeva. Istovremeno, zeolit veže štetne razgradne proizvode probave kolostralnih proteina (kao što je amonijak). Za praktičnu primjenu može se napraviti 20%-tna suspenzija klinoptilolita u vodi za piće kako bi se povećala količina IgG u serumu. 
9. Njegovim dodatkom u hrani popravlja se kondicija krava, smanjuje NEB, popravlja plodnost, a pojavnost i jačina mastitisa se smanjuju.
10. Krave koje su hranjene uz dodatak klinoptilolita imale su 1,96 puta manji rizik od mastitisa. 
11. Povoljan utjecaj može se protumačiti njegovim protubakterijskom, detoksicirajućem, antioksidativnom i imunostimulirajućem djelovanjem.

Dakle, možemo zaključiti da zeolit učinkovito dekontaminira hranu, veže mikotoksine, pomaže osigurati kvalitetu mlijeka te smanjiti broj somatskih stanica u njemu. Pridonosi boljim uvjetima u predželucu i crijevima i osiguran je rad mikroorganizama.


Tagovi

Zeolit Zeolit klinoptilolit Vezanje toksina Vezanje mikotoksina Hranidba krava Zeolit u govedarstvu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.