Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrvatski hladnokrvnjak
  • 19.06.2024. 16:00
  • Krapinsko-zagorska, Krapina

Kao u stara vremena, cijelo selo proslavilo dolazak ždrijebeta

Nije stoka, nego blago Njima se ne gospodari, nego služi. A, kada na svijet dođe novo ždrijebe, onda se slavi. Nekada je bilo tako, a u malim sredinama još se i danas njeguje običaj proslave dolaska na svijet novih prinova u štali.

Foto: Vesna Mijat
  • 1.316
  • 139
  • 0

Na imanju Željka i Vesne Vuković, okupio se krajem svibnja veliki broj susjeda i prijatelja te su uz dobru hranu i vesele goste proslavili dolazak novog ždrijebeta na svijet.

Vlasnici OPG-a na početku sedmog desetljeća rade sami jer kažu "jedna kćer je završila fakultet kostimografije i nažalost dela kak trgovac, a druga je frizerka, ona je otišla u Švicarsku. One niti ne znaju gdje su nam njive, a unuka nemamo.“

No, zapravo i nisu sami. Drže oni jednu krmaču, 50 mesnih piceka, 40 domaćih pilića za jaja, 9 mačaka i 3 psa. Nekada su držali i po 20 krmača, ali nažalost, tijelo više ne može kao prije. No, Željko ipak nije mogao odoljeti još jednoj svojoj ljubavi, te su se pred par godina počeli baviti konjogojstvom. Kako to biva nisu puno planirali, samo ih je nanijelo. 

"Nikad nisam mislil da budem ja konje imel. Ja sam mislil da budem kravice kupil. Onda smo išli kod Slunja gledati posavce konje i tamo su nam preporučili. A kak Zagorci većinom imaju hladnokrvnjake pa sam tak kupil hladnokrvnjake“, kaže nam. 

Zašto konje?

Vukovići se bave konjima i pripremom hrane za njih. Prolaznik koji vozi kroz Krušljevo selo prema Oroslavju ili Stubičkim Toplicama, s lijeve strane ceste ugledat će njihove konje na ispaši. Njihovo malo krdo danas broji 7 konja: tu su 4 pripuštene ždrebice, ždrebica Dunja od prošle godine, te kobila Luna s novim ženskim ždrebetom po imenu Maša.

"Nam vam bude najveći problem prodati i rastati se od toga. Morat ćemo kad dođemo na 15-20 komada“, dodaje Željko. 

Prinova - ždrebica Maša 

Članovi su zagorske konjogojske udruge, odnosno županijske udruge uzgajivača konja "Krapina“ koja okuplja konjogojce i ljubitelje konja s ovog područja. Predsjednik je Petar Jadek koji i sam drži hladnokrvnjake na svom imanju. Danas imaju oko 35 članova, no konjogojstvo je u Zagorju bilo puno popularnije u prošlosti. Jedan od glavnih razloga su današnje poteškoće s dobivanjem većih zemljišnih površina. 

"Za pašnjak imam oko 1 ha, ali je problem i od susjeda dobiti više zemlje. Okolo obrađujemo još oko 24 ha. Većinom livade, a uzgajam za konje ječam, kukuruz i zob“, objašnjava Željko. 

Posljednja generacija na OPG-u

Željko i Vesna su, kako se sada čini, također zadnja generacija ovog OPG-a, osnovanog 2007. godine. "Širiti se više nećemo jer ja imam prek 60 godina. Jednostavno, nemam više vremena. Iako sam invalidna osoba od rođenja, mislim da radim više nego drugih pet ljudi. Susjede nekad ne vidim niti po 10 dana jer su sad svi na kauču i Internetu, a za poljoprivredu moraš biti na polju i u štali.

Uz prijatelje nazdravljen je dolazak ždrijebeta

Imaju Vukovići i kola, ali prošla su vremena da bi se usudili upregnuti konje u promet. Nitko nikad ne bi mogao tvrditi da je život poljoprivrednika lagan, ali uz brojne prijatelje iz sela i cijele Hrvatske koji su došli nazdraviti novoj ždrebici Maši i njenim vrijednim vlasnicima, život se ipak čini lijep.

 

Fotoprilog


Tagovi

Željko Vuković Vesna Vuković Hladnokrvnjak Konjogojska udruga Krušljevo selo


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.