Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nedostatak veterinara
  • 20.06.2023. 18:00

Kastracija prasadi: Gdje uzgajivači smiju sami koristiti lokalnu anesteziju?

Nedostatak veterinara mijenja pravila pa su u belgijskom svinjogojskom sektoru, veterinarskom udruženju i ministarstvu poljoprivrede potpisali novi sporazum

Foto: Depositphotos/Stramyk
  • 1.030
  • 115
  • 0

Zbog nedostatka veterinara u Belgiji poljoprivrednicima je dozvoljeno da koriste lokalnu anesteziju prilikom kirurške kastracije prasadi do sedam dana starosti, izvještava pig333

Dali dozvolu

No, svakako im moraju dati lijek za ublažavanje bolova. Kako bi to činili, moraju sklopiti pismeni sporazum s veterinarom farme.

Rezultat je to dogovora sektora, veterinarskog udruženja i belgijskog ministara poljoprivrede. Do sada je kastracija bila dozvoljena samo u općoj anesteziji, što je smio obaviti samo veterinar. To dovodi do ogromnih dodatnih troškova za uzgajivače i javlja se problem nedostatka veterinara koji mogu obaviti taj posao.

Izvozne mogućnosti

Ovom odlukom se čuvaju izvozne mogućnosti, jer takva grla postižu veću cijenu prilikom izvoza.

Pokušavaju se pronaći alternative za svinje koje su namijenjene samo za domaću potrošnju. Fokus je na prilagođenoj hranidbi nekastriranih mladih nerastova ili primjeni cjepiva Improvac.


Tagovi

Belgija Lokalna anestezija Izvoz Nedostatak veterinara Prasad Kastracija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.