Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afrička svinjska kuga
  • 06.11.2023. 11:30

Ključan tjedan: Ili dogovor s Vladom oko afričke svinjske kuge ili - blokada granica

Ministarstvo poljoprivrede produžilo je rok za klanje svinja kao i rekategorizaciju. Stožer za obranu hrvatskog sela to vidi kao pomak, no inzistiraju na sastanku s premijerom i ministricom poljoprivrede. Potporu im daje i oporba.

Foto: Željka Rački-Kristić
  • 11.199
  • 840
  • 0

Produžen je rok za klanje svinja na području Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Vlasnici objekata koji ove životinje drže u kategorijama 0, 1 i 2., isto mogu, kao što je naloženo i za ostatak Hrvatske, obaviti do 30. studenog umjesto kako je bilo prvotno određeno 31. listopada. 

Naime, izdana je nova Uredba o izmjenama i dopunama Naredbe o mjerama suzbijanja afričke kuge svinja u Republici Hrvatskoj. Prema njoj, subjekti iz nekategoriziranih objekata ili objekata kategorije 0, 1 i 2 dužni su svinje uputiti na klanje u klaonicu koju odredi Ministarstvo poljoprivrede ili ih klati u objektu za vlastite potrebe nakon obavljenog kliničkog pregleda od strane ovlaštenih veterinara 24 sata prije klanja. 

Do kraja mjeseca dozvoljena je i rekategorizacija objekata jer držanje svinja na području županija zaraženih područja i u zaraženim područjima nakon 30. studenog dopušteno je samo u objektima 3. i 4. kategorije.

Dogovor s Vladom ili prosvjed 

Premda ovo smatraju malim pomakom, u Stožeru za obranu hrvatskog sela i nisu pretjerano oduševljeni. 

"Ta odluka Ministarstva nije ono što smo mi željeli i tražili. Mi tražimo da se na području cijele RH dopusti održavanje svinjokolja, a ovo što su oni poslali to je totalno nedorečeno", rekao je za STV Milenko Bilić.

Ključan je, kažu, ovaj petak, 10. studenog za kada je u 11.59 ili minutu do 12, zatražen sastanak s čelnicima Ministarstva poljoprivrede i Vlade u Retkovcima. Prije toga, sutra, utorak 7. studenog, će se u Trnavi kod Đakova održati sastanak Stožera (Dom kulture, 18 sati). 

"Ukoliko se vladajući ne odazovu i ne dođe do dogovora, Stožer kreće u prosvjede, kako smo i rekli, idemo na blokade granica. Mi smo kupili već ljepilo, ljepit ćemo se za asfalt tako da nas jedino mogu helikopterom ili bagerom odlijepiti s tog asfalta", rekao je Bilić za Slavonsku televiziju.

Pokrovac: Poštujte jedinstvo koje smo pokazali, tražimo da na sastanku bude i premijer

Potporu su im pružile i oporbene stranke. Iz Mosta su istaknuli da se mora shvatiti da se ovdje radi o problemu cjelokupnog opskrbnog lanca. Usko su uz svinjogojstvo vezani i proizvodnja stočne hrane, veterinarske usluge, klaonice, proizvođači začinske paprike, češnjaka...

Urušava se cijeli opskrbni lanac

"Nemamo odgovore što će biti sa svinjogojcima nakon godinu, dvije ili tri. Otvara se i pitanje dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta. Ostat će bez zemlje jer nemaju svinja i prijeti nam opet novi val iseljavanja", rekao je zastupnik Nikola Grmoja ističući da jednokratna financijska pomoć nije rješenje. 

"Od ove loše politike upravljanja kriznom situacijom jedini koji će profitirati su uvozni lobiji i ministar Grlić Radman koji žive na slavonskoj nesreći", poručio je. 

Reagirao je i SDP-ov Savjet za poljoprivedu koji drži da su mjere koje se provode konfuzne, često se mijenjaju i pod utjecajem su politike. "Osim toga, teško se provode jer je zapovjedna linija nejasna. Svaka odluka se važe s potencijalnim učinkom na birače. Koliko li su se puta promijenile od izbijanja krize?", pitaju. 

Kažu i da Agroproteinka ima ugovor za zbrinjavanje lešina koje treba neškodljivo ukloniti preradom pod visokom temperaturom i tlakom. U tom procesu nastaje tehnička mast koju tvrtka može prodavati na tržištu, a mesno-koštano brašno spaljuje se u cementarama.  

"Javnost ima pravo znati u kojim cementarama završava taj proizvod koji se ne smije koristiti ponovo za hranidbu svinja u zemljama EU, ali u nekim drugim zemljama može se dodavati u smjese za svinje kao odličan izvor bjelančevina pa tako donijeti lijepu ekstra zaradu", prozivaju.

Suverenisti su prikupili i predali potpise oporbenih zastupnika kojim traže opoziv ministrice poljoprivrede Marije Vučković te je za očekivati da će se o tome raspravljati ovaj tjedan u Saboru. Iza nezadovoljnih uzgajivača stao je i Domovinski pokret. 


Tagovi

Afrička svinjska kuga Nova uredba Produžen rok za klanje Rekategorizacija Stožer za obranu hrvatskog sela Prosvjed Oporba


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva i pol desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, članica Društva agrarnih novinara Hrvatske (DANH) i Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ). Dobitnica je nagrade "Zlatno pero".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda