Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tri teleta
  • 07.07.2024. 15:00

Kod Božidara krava otelila tri teleta: Zdravi su, lijepo rastu, samo još čekaju imena

Kada je teljenje počelo, zvao je veterinara koji je bio daleko, a vremena za čekanje nije bilo.

Foto: Sanja Dovečer
  • 256
  • 0
  • 0

Božidar Divnić, vlasnik farme krava iz sela Beomužević kod Valjeva u susjednoj Srbiji, ne krije oduševljenje neobičnim događajem na svom gospodarstvu: jedna od njegovih krava nedavno je otelila tri teleta. I to, dva muška i jedno žensko. 

"Ovo se rijetko događa. Bilo je ranijih slučajeva da krava oteli dva teleta, ali nikada tri. Teljenje je prošlo lijepo i evo sad oni rastu. Naravno, manji su nego kad se oteli jedno, ali je njih troje i stvarno ne možemo reći da su mali", priča ponosni vlasnik uz osmijeh. 

Neočekivano treće tele

 Kaže da nije mogao pretpostaviti da će stići čak tri teleta.

"Kad je na svijet došlo prvo, vidio sam da ima još jedno. Nisam očekivao i treće. Poslije drugog, krava je počela davati znakove da se hoće opet teliti. Bili smo jako iznenađeni."

Tri teleta su rijetkost

Kada je teljenje počelo, zvao je veterinara koji je bio daleko, a vremena za čekanje nije bilo.

"Htjeli, ne htjeli, morali smo se angažirati i pomoći. Ima krava koje se otele same, ali u većini slučajeva treba im pomoć. Kad je potrebno, skupimo nekoliko ljudi iz susjedstva, a ovoj smo pomogli mi iz kuće", priča nam Divnić, dodajući da su u pomoć pritekli njegova supruga, sin i snaha.

Postupak pri teljenju: Na što obratiti pažnju?

"Dugo se bavimo uzgojem krava, znamo kako to ide i teljenje nam nije nepoznanica. Jedino što ih je sada bilo troje, ali sve je bilo u redu."

Uz dobru hranidbu krava i telad zdravi

 Napominje, ipak, da su se malo bojali kako će krava podnijeti teljenje.

"Jaka je i dobro je podnijela sve. Plašili smo se da će imati nekih zdravstvenih problema, ali dobro je. Hrani se dobro, dajemo joj koncentriranu hranu, silažu, tako da je sve u redu", kaže naš sugovornik dodajući da telad lijepo napreduju, zdrava su i rastu iz dana u dan.

Divnić ima 18 krava simentalske pasmine

"Odvojena su od krave. Kada je pomuzemo, mlijeko donesemo u kanti i oni piju. Nemamo problema s tim. Ne možemo ih pustiti pod majku, traži to puno vremena, problem je tako ih hraniti. Zato ih mi hranimo i to je dobro."

Na pitanje jesu li već dali imena, Božidar kaže da nisu i da će to prepustiti sinu i snaji.     

Planiraju povećati broj muznih krava

Divnići se već dugi niz godina bave mliječnim govedarstvom i u štali za sada imaju 18 krava simentalske pasmine. 

"Planiramo popuniti sve kapacitete koje imamo u štali. Ovo je zahtjevan posao, ali s godinama smo stekli iskustvo. Dnevno predajemo oko 250 litara mlijeka, redovne su isplate i imamo neku sigurnost", kaže ovaj poljoprivrednik i dodaje da ne predaju mljekarama svu količinu.

"Imamo još teladi i moramo i za njih ostaviti."

Ljubav prema životinjama

Objekt u koji su krave smještene rađen je prema preporukama stručnjaka. 

"U štali trebaju imati što više zraka pa smo jedan dio ostavili otvoren. Kada se uđe, ne osjeća se amonijak i nema nikakvih mirisa, što je značajno i za krave i za telad."

Još čekaju imena 

Svu hranu za životinje ova obitelj samostalno proizvodi. Imaju svoje imanje od sedam hektara, ali obrađuju još oko 14 hektara koje su uzeli u zakup.

"Kukuruz sijemo na nekih 12 do 13 hektara, na oko dva hektara i strne žitarice tako sami osiguravamo hranu za krave. Imamo pšenice, ječma, zobi, tritikalea, sve je zastupljeno što treba za hranidbu stoke. Sami pripremamo silažu", priča nam Divnić i poručuje da bez velike ljubavi prema životinjama sve ovo ne bi bilo moguće. 


Tagovi

Tri teleta Božidar Divnić Teljenje Trojke Simentalka


Autorica

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka s iskustvom dužim od dva desetljeća.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje