Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest svinja
  • 09.11.2023. 09:00

Koja je razlika između klasične i afričke svinjske kuge?

Nerijetko možemo čuti kako se afrička i klasična svinjska kuga poistovjećuju. Razliku između ovih dviju zaraznih bolesti svinja objasnili su nam stručnjaci s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Depositphotos/vipavlenkoff
  • 5.202
  • 365
  • 1

Premda nerijetko u komentarima možemo čuti kako se afrička i klasična svinjska kuga poistovjećuju, one nikako nisu iste, napominju stručnjaci s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Riječ je o dvije virusne zarazne bolesti domaćih i divljih svinja koje imaju sličnosti u vrlo lakom širenju te, ovisno o oblicima, sličnoj kliničkoj slici kao i smrtnom ishodu u velikog broja inficiranih životinja.

"Međutim, ove dvije bolesti uzrokuju dva potpuno različita virusa bez bilo kakve sličnosti među njima", kažu nam. 

Dva potpuno različita virusa

Klasična svinjska kuga uzrokovana je RNK virusom iz porodice Flaviviridae, roda Pestivirus. Ova bolest je poznata od početka 19. stoljeća kada je opisana u Sjedinjenim Američkim Državama, a u Europi se pojavljuje od 1862. godine kada je prvi put zabilježena u Engleskoj. Iz te zemlje se proširila po ostatku Europe, a sredinom 20. stoljeća smatrana je globalno proširenom. Za nju odavno postoji učinkovito cjepivo, a i danas se nastavlja s izradom novih generacija cjepiva za ovu bolest.

Ističu da se na području Hrvatske također desetljećima kontrolirala provođenjem cijepljenja što je sprječavalo pojave oboljenja životinja, ali i onemogućavalo iskorjenjivanje ove bolesti.

"To je promijenjeno od 2005. godine, od kada se zabranjuje cijepljenje s ciljem iskorijenjenja bolesti na području RH. Iako su tijekom sljedećih nekoliko godina bilježene sporadične epizootije većeg ili manjeg opsega, ova odluka se pokazala opravdanom jer su posljednji slučajevi zabilježeni 2008. od kada bolest nije prisutna na našem području", pojašnjavaju stručnjaci s fakulteta te dodaju kako je, neovisno o tome, bilo potrebno više od deset godina da bi Hrvatska dobila službeni status države slobodne od klasične svinjske kuge što je ostvareno 2019. godine, a takav status ima i danas.

S druge strane, naglašavaju, afrička svinjska kuga je bolest poznata 102 godine, a nazvana je po području pojavljivanja koje je desetljećima bilo ograničeno isključivo na Afriku, te kliničkom očitovanju sličnom klasičnoj svinjskoj kugi, zbog čega se tako i naziva. Ovu bolest, kao što je ranije istaknuto, uzrokuje potpuno različit virus.

Uzročnik ASK, dodaju, pripada DNK virusima, porodici Asfaviridae, rod Asfivirus. Ima izrazito složenu građu, genom i način umnažanja koji je i danas nedovoljno istražen. Zbog navedenoga kao i načina umnažanja u domaćinu i izbjegavanja određenih dijelova imunološkog odgovora, za ovu bolest u ovom trenutku ne postoji cjepivo s pouzdano dokazanom neštetnošću i učinkovitošću.

Još uvijek ne postoji pouzdano cjepivo

"Mnogi znanstveni timovi diljem svijeta desetljećima provode istraživanja u svrhu proizvodnje cjepiva koje bi omogućilo kontrolu ove gospodarski najznačajnije bolesti svinja. Načinjeni su značajni iskoraci, ali ovaj proces još nije dovršen tako da u ovom trenutku ne postoji pouzdano cjepivo primjenom kojega bi se jamčila neškodljivost i učinkovita zaštita od infekcija", ističu s Veterinarskog fakulteta.

Naime, dodaju kako je ono koje su proizveli vijetnamski i američki znanstvenici (NAVET-ASFVAC) doista odobreno za uporabu u Vijetnamu te predstavlja potencijalno učinkovito, međutim, još je previše nepoznanica da bi zaključili da je moguće koristiti ga i u drugim državama, uključivši RH. Nedovoljno je istražena mogućnost uzrokovanja kroničnih infekcija u cijepljenih životinja kao i genskih izmjena cjepnog i terenskog soja virusa.

Upozorenje o nepropisno ispitanim cjepivima protiv afričke svinjske kuge

Upravo radi takvih velikih rizika korištenja nedovoljno provjerenih cjepiva, Svjetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH) je 18. listopada.2023. izdala upozorenje o značajnim rizicima njihove uporabe.

"Iako svi s nestrpljenjem očekujemo konačno stavljanje na tržište učinkovitog i pouzdanog cjepiva, ovo upozorenje je izdano kako ne bi zbog gospodarskih pritisaka, koji su sve jači diljem svijeta, preuranjeno započeli cijepljenjem nepouzdanim cjepivom čime možemo izazvati značajne probleme te dodatno, vjerojatno čak i dugoročno, kompromitirati suzbijanje bolesti koje je i ovako zahtjevno", objašnjavaju te dodaju kako ovaj rizik potvrđuje i ranije odobreno cjepivo također u Vijetnamu, koje se u početnoj fazi smatralo učinkovitim i sigurnim za primjenu da bi kasnije zbog zabilježene smrtnosti cijepljenih životinja bilo povučeno iz uporabe. 

"Koliko god bilo teško prognozirati kada bi mogli imati učinkovito cjepivo s potpunom validacijom za široku primjenu, s obzirom na intenzitet i fazu istraživanja nekoliko timova svjetskih znanstvenika, optimistično možemo očekivati da će ono biti dostupno na tržištu u sljedećih nekoliko godina", zaključuju stručnjaci.

Tada bi se, kažu, cjepivo koje zadovoljava sve tražene zahtjeve, zasigurno primjenjivalo i u Europskoj zajednici, a onda naravno i u Republici Hrvatskoj.


Tagovi

Klasična svinjska kuga Afrička svinjska kuga Virusna bolest svinja Zaraza svinja Mjere zaštite


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.